Mărturia unui coşar profesionist despre mizeria din hornuri în restaurante: „Mare parte se scurge în mâncare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hote

Un maestru coşar atestat în străinătate a făcut publică o colecţie de fotografii pe care le-a realizat în timp ce lucra la curăţarea unor sisteme de evacuare din restaurante. Coşarul Mircea Bălşoianu susţine că majoritatea administratorilor nu respectă reguli minime de siguranţă.

Maestrul coşar Mircea Bălşoianu este preşedintele ASFOCH (Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee) România şi ne atrage atenţia că hotele necurăţate ale restaurantelor sunt, pe lângă focare de infecţie, un mare pericol.

Am hotărât să fac publice aceste imagini care sunt făcute acolo unde noi oamenii mergem să mâncăm «ceva bun şi sigur». Niciodată noi, clienţii obişnuiţi ai restaurantelor, nu o să avem acces să vedem aceste hote/tubulaturi/motoare/ventilatoare cu ceea ce este încărcat pe ele. Mare parte din acest lucru se scurge sub formă de picături în mâncarea care se prepară în aceste restaurante! Nu vă ascund faptul că asemenea lucrări pleacă de regulă de la un tarif minimum de 2.500 lei (include soluţii, materiale de protecţie). Însă pericolul maxim este incendiul! Aceste grăsimi pe lângă siguranţa din punct de vedere al sănătăţii prezintă un real pericol de incendiu”, explică Mircea Bălşoianu, maestru coşar ASFOCH.

În realitate, puţini proprietari de restaurante apelează la profesionişti. Majoritatea aleg un coşar tradiţional, care nici măcar nu are aparatura şi echipamentul necesar pentru curăţarea acestor sisteme.

Dar cum se rezolvă în realitate aceste situaţii? Se apelează la aşa-zişii coşari tradiţionali care pentru un 200 lei eliberează un «document» care este evident recunoscut de pompieri. Pompierii NU verifică realitatea de pe aceste tubulaturi pentru că atât sunt competenţele dumnealor, să verifice nişte documente şi nu-i pot acuza pentru asta, nu am motiv. Ei respecta procedura de lucru proprie, nu sunt coşari”, completează  Mircea Bălşoianu, maestru coşar ASFOCH

Cât de des trebuie curăţată hota unui restaurant şi cum procedează patronii

O hotă la un restaurant trebuie curăţată, normal la maximum un an de zile să se facă o curăţire, iar când dai un tarif trebuie să vezi la faţa locului. În imaginile pe care vi le-am pus la dispoziţie această curăţare s-a făcut după minimum trei ani. Sunt şi imagini de la un restautant foarte cunoscut din Braşov. Acolo am curăţat după 6-7 ani de funcţionare. Lipseşte o scânteie şi nici pompierii nu au cum să ajungă la ce trafic este ziua – undeva lângă Biserica Neagră. Dacă veniţi la o şcolarizare şi vedeţi imaginile cu exemple vă cruciţi. Eu mă gândesc de două ori înainte să mănânc într-un restaurant. Dacă vă arăt imagini din Straja, din Băileşti, din Borsec. Duceţi-vă în Reghin şi spuneţi-mi dacă intraţi într-un restaurant, uşa cum o deschideţi? Către exterior – cum ar fi normal sau către interior? Dacă Doamne fereşte e un un incendiu nu am cum să ies. Se îmbulzesc toţi şi în loc să se deschidă spre exterior se îmbulzesc toţi şi o să fie ca un capac. Cum a trecut de pompieri asta? Cum au primit aviz de funcţionare?” completează  Mircea Bălşoianu, maestru coşar ASFOCH

La restaurante, dacă proprietarii au un document care atestă curăţarea şi verificarea instalaţiei, nu-i mai poate verifica nimeni dacă este conform cu realitatea, iar acest document dacă a fost obţinut de la un simplu coşar tradiţional, poate să ascundă multe nereguli. În România aici apare cea mai mare problemă. Cine face controale nu are neapărat şi competenţe în verificarea instalaţiei.  

Pompierul trebuie să vină, să vadă dacă proprietarii au documente. Pompierul verifică documente. Ei sunt acoperiţi de lege. Ei trebuie să verifice nişte acte. Când sunt emise, de cine sunt emise şi pun acolo o bifă. Da există sau nu o autorizaţie. Eu în situaţia că sunt solicitat pot spune dacă există pericol şi dacă poate sau nu funcţiona în condiţii de siguranţă. Ar trebui să am dreptul să blochez activitatea.” mai spune  Mircea Bălşoianu, maestru coşar ASFOCH

“Dacă cel de la ISU se duce acolo, are scară ca să se uite, are pregătire ca să ştie la ce trebuie să se uite? Dăm autorizaţii pe ce? E un întreg talmoş balmoş. Dacă vor ignora în continuzare asociaţiile profesionale vor muri în continuare oameni.”

 „Aţi văzut deja şi pe internet. Merge o Doamnă de la ISU cu 20 de oameni de la Poliţia Locală în controale la diverse localuri. Aţi văzut pe Facebook. Vin şi vă întreb ce ştie un om nepregătit despre ce se întâmplă acolo? Ce verifică? Dacă cel de la ISU se duce acolo, doamna aia are scară ca să se uite, are pregătire ca să ştie la ce trebuie să se uite? Dăm autorizaţii pe ce? E un întreg talmoş balmoş. Dacă vor ignora în continuzare asociaţiile profesionale vor muri în continuare oameni. În primul rând acel pompier trebuie să înţeleagă că o singură persoană nu poate să facă aşa ceva.  Trebuie să fie o echipă de minimum trei. Cel care face întreţinerea în prezent are un simplu PFA şi care pentru 10-20 de lei total inconştient eliberează acea adeverinţă pentru hotă. Pe pagina de facebook să vedeţi discuţia mea cu un coşar tradiţional. Mi-a dat adeverinţă de la Rupea pentru Reghin, pt 30 de lei.”

Documentele cerute prin telefon, după Incendiul de la Clubul Colectiv

După isteria creată la nivel naţional, coşarii profesionişti au fost şi mai solicitaţi. Unii dintre ei au făcut compromisuri, alţii nu. Li s-au cerut chiar şi documente prin e-mail.

După incendiul din Clubul Colectiv, pompierii au plecat în controale în toată ţara. Patronii/administratorii de hoteluri, restaurante, cluburi, şcoli, grădinite suna în continuu să verifice/cureţe coşurile de fum şi în special hotele la restaurante! Sunt oameni inconstienţi care mi-au solicitat să le dau documente doveditoare pe mail urmând să mă duc când pot! Alţii mi-au propus să le trimit factura pe mail şi documentul doveditor că nu e pericol, dar au fost anuntaţi că vin pompierii în control şi au nevoie de documente. Mulţi dintre aceşti oameni chiar sunt inconştienţi! Cu aşa gandire chiar meritaţi amenzi şi să infundaţi puşcăriile! Vreţi să scoateţi bani şi din piatra seacă făcând asemenea compromisuri! Eu nu am dat curs la asemenea provocări, dar se pune întrebarea câţi din cei care au activităţi ca ale mele au facut compromisul?
Pentru membrii ASFOCH, cei care au făcut pregătirea profesională cu mine şi fac asemenea compromisuri, mai devreme sau mai târziu se va afla şi în secunda urmatoare vor fi excluşi
.”

Cum apar coşarii tradiţionali şi cât de uşor poţi să ajungi formator, fără pregătire într-un domeniu

La noi în România întâlnim o mare idioţenie. Acest ANC – Autoritatea Naţională de Competenţe. Ai o sală şi nişte bănuţi te duci şi te autorizezi. Faci un curs de formatori, există un standard ocupaţional. Exemplu eu sunt electrician, predau cum se curîţă coşurile sau hoteluri, fără să n-am nicio treabă cu meseria asta. Sunt autorizat ANC. De multe ori fac lucrurile astea pe fonduri europene, le mai dau şi bani să vină în sală, vin oamenii de la şomaj, oamenii se pierd. Cei care vin la o asemenea instruire trebuie să fie conştienţi din prima zi că el trebuie să facă pe lângă o maşină, trebuie să facă investiţii în firma aia, în el. de cel puţin 2000-3000 de euro, echipamente de lucru la înălţime. Trebuie să lucreze minumum doi. Coşul de fum este o instalaţie de evacuare a gazelor de ardere. Nu ai voie să lucrezi singur.”

Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Mureş a controlat la sfârşitul de săptămână trecut 10 baruri, cluburi şi discoteci. La acestea au fost aplicate şase sancţiuni cuprinse între 1000 şi 5000 de lei. Valoarea totală a sancţiunilor se ridică la 13 mii de lei.

La finalul săptămânii trecute ISU Mureş a efectuat zece verificări la discotecile, cluburile şi barurile din municipiul Târgu-Mureş. În judeţ există 749 astfel de localuri. Dintre ele 38 nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Asta înseamnă că fie nu au depus documentaţia complete pentru obţinerea ei, fie nu li s-a indicat de către Primărie în urma solicitării certificatului de urbanism că au nevoie de această autorizaţie sau pur şi simplu nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi autorizate. La începutul unei construcţii e nevoie doar de un aviz din partea ISU, iar la finalizarea construcţiei e nevoie de autorizaţia de Securitate la incendiu” a declarat Călin Handrea – adjunctul  Inspectorului şef al I.S.U. „HOREA” Mureş

În Târgu-Mureş în evidenţa I.S.U. Mureş există 123 de baruri, cluburi şi discoteci. Inspectorii nu au ajuns încă să le controleze pe toate.

“Am început controalele la cele cu suprafeţe de peste 200 de mp şi cele care îşi desfăşoară activitatea la subsolul unor clădiri. Am acordat şase sancţiuni  în valoare de peste 13 mii de lei. Aceste localuri aveau autorizaţie de Securitate la indendiu, dar nu respectau unele norme precum: unul dintre stingătoare nu avea verificare, una dintre căile de acces era blocată de mese sau scune, precum şi alte nereguli descoperite de pompieri” mai spune Călin Handrea – adjunctul  Inspectorului şef al I.S.U. „HOREA” Mureş

Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, amendă între 20 de mii şi 50 de mii de lei

“În urma controalelor efectuate, patronii unor localuri au decis să închidă ei cluburile, barurile sau discotecile. 12 astfel de localuri au fost închise tocmai pentru că nu aveau autorizaţie de Securitate la incendiu. Împreună cu Poliţia urmărim dacă aceşti proprietary vor încălca sau nu legea în perioada următoare sau dacă vor obţine autorizaţia necesară.” Completează Călin Handrea – adjunctul  Inspectorului şef al I.S.U. „HOREA” Mureş

Controalele în baruri, cluburi şi discoteci vor continua în judeţul Mureş până la jumătatea lunii decembrie. Reprezentanţii ISU atrag însă atenţia că în parallel vor face controale şi în restaurantele din judeţ, mai ales că deja unii proprietari fac publicitate la ofertele de Crăciun şi Revelion, fără să fie autorizate ISU.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite