GALERIE FOTO Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost marcată discret la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La statuia lui Petofi Sandor au fopst depuse coroane cu flori
La statuia lui Petofi Sandor au fopst depuse coroane cu flori

15 martie este sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, momentul în care aceştia aniversează aniversează Revoluţia din 1848-1849, dată la care s-a consfinţit şi apariţia parlamentului modern al Ungariei.

Vremea mohorâtă, cu vânt puternic şi fulgi de nea sâcâitori, au fost motivele pentru care anul acesta manifestările prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni nu au fost la fel de interesante, precum în anii precedenţi.

Organizaţia mureşeană a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, împreună cu reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, au organizat azi, de la ora 14.00, la statuia poetului Petőfi Sándor din Târgu-Mureş, o scurtă ceremonie de comemorare a revoluţiei maghiare de la 1848. Au fost depuse coroane de flori de către reprezentanţi ale diverselor ONG-uri, şcoli sau partide politice maghiare, au fost rostite poezii patriotice maghiare şi totodată, au fost cântate cântece tradiţionale ungureşti. În jur de o sută de persoane au participat la eveniment, mult sub numărul participanţilor la astfel de manifestări prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni. ”Am venit aici pentru a-i comemora pe maghiarii care s-au jertfit pentru binele nostru, al tuturor. Trebuie să fim uniţi, ca să depăşim problemele cu care ne confruntăn noi, ca minoritate şi să nu uităm niciodată de jertfa predecesorilor noştri”, ne-a declarat Martha Gyongyor, 64 de ani, prezentă la ceremonialul organizat la statiua lui Petőfi Sándor.

La Museum Cafe din Cetate este organizată o întreagă zi de evenimente dedicate revoluţiei maghiare din 1848, care se încheie la ora 20.00 cu un spectacol de dansuri populare.


UDMR-ul a organizat un ceremonial separat, la Monumentul secuilor martiri, adică acelaşi loc în care în urmă cu câteva zile, aproximativ 4.000 de maghiari şi-au exprimat dorinţa obţinerii autonomiei aşa-zisului ţinut secuiesc.

Manifestările au decurs fără incidente, maghiarii fiind păziţi, deşi n-a fost nevoie, de un număr important de forţe de ordine, la fel ca la marşul ce a avut loc duminică.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite