Computer tomograf modern la UPU SMURD Târgu Mureş: „Doza de radiaţii încasată de pacient este cu 50% mai mică”

0
Publicat:

Din 6 octombrie la UPU SMURD, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a fost pus în funcțiune un computer tomograf modern și performant. Vechiul aparat funcționa din anul 2012.

Computer tomograf modern la UPU SMURD Foto: Spitalul Târgu Mureș
Computer tomograf modern la UPU SMURD Foto: Spitalul Târgu Mureș

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit de la Ministerul Sănătății fonduri în valoare de 3.545.000 lei, pentru aparatură de înaltă performanţă. Din acesti bani a fost achiziționat în cadrul UPU SMURD un nou computer tomograf (CT) .

Noul CT, pus oficial în funcţiune începând cu data de 6 octombrie 2023, este un aparat foarte performant, a cărui doză de radiaţii încasată de pacient în timpul examinării este cu 50% mai mică în comparație cu vechiul aparat. Din punct de vedere tehnic, CT include o serie de elemente performante şi moderne, toate acestea fiind atât în beneficiul pacientului, cât şi al personalului medical care operează pe acest aparat”, informează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Pentru ca noul aparat să fie pus în funcțiune au fost efectuate mai multe lucrări de renovare.

Înlocuirea vechiului aparat a presupus oprirea, demontarea şi casarea acestuia şi efectuarea unor lucrări de renovare şi modernizare a spaţiului unde funcţionează CT, montarea şi autorizarea noului aparat. De asemenea, după finalizarea acestor etape tehnice a urmat instruirea personalului care operează pe acest aparat”, a transmis conducerea spitalului.

Noul computer tomograf Foto: Spitalul Târgu Mureș/Facebook
Noul computer tomograf Foto: Spitalul Târgu Mureș/Facebook

Necesitatea înlocuirii vechiului computer tomograf din UPU SMURD, care funcționa încă din anul 2012, a apărut din cauza gradului de uzură şi a nenumăratelor avarii ale acestuia. Vechiul aparat a fost utilizat la maxim în perioada COVID.

Pentru că remedierea avariilor era foarte costisitoare, s-au făcut demersuri pentru achiziționarea unui nou aparat. În perioada de montare şi autorizare, examinarea pacienţilor din UPU s-a făcut în cadrul Laboratorului de Radiologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

A început campania „Expresul de Screening!”

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a lansat Campania „Expresul de Screening”, care se adresează tuturor femeilor, cu vârsta între 24-64 de ani, asigurate sau nu, din regiunea Centru. Campania a început din 4 octombrie se va derula până la 4 decembrie 2023.

Doamnele şi domnişoarele sunt invitate să participe la testare gratuită Babeș Papanicolau și HPV, la caravana de screening sau la centrele de testare din: Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite