În ce hal au ajuns unele instituţii ale statului român: defecte şi putrede! Plătite de noi, contribuabilii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu îmi aduc aminte de momente în care atâtea instituţii ale statului român să se acopere de ridicol, ruşine, şi demonstrare a faptului că nu merită să le plătim funcţionarea. Bănuiam că aşa se întâmplă, dar acum avem dovada vie, concretă, că aşa stau lucrurile. Şi mai grav, ce vedem acum este vârful aisbergului. În realitate ar trebui să multiplicăm ce vedem cu multe zerouri, nu există motive să credem că sunt cazuri izolate.

Azilele groazei

Credeam că în Voluntari s-a atins maximul grozăviilor împotriva vieţii omului. N-a fost aşa.

CRJ a efectuat o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș. Au găsit persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor.

Şi asta după ce o ţară întreagă a fost oripilată cu cele constatate în Voluntari cu doar câteva săptămâni în urmă.

O mână de activişti de la CRJ, au descoperit ceea ce mii de salariaţi ai statului n-au fost în stare să descopere, deşi aveau logistică, autoritate, mijloace materiale şi umane mult mai mari.

CRJ spune că a făcut această vizită „ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale”.

Ştim foarte bine că astfel de sesizări au ajuns şi la primăria Voluntari, la ministerul Muncii, la instituţiile de protecţie socială şi toate au fost tratate cu „ignore”. În mod interesat?

Mai mult, ministrul Muncii, Marius Budăi şi Adrian Vasilcoiu, secretar de stat, ar fi anunțat într-o conferință națională organizată la București cu directorii DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) că ”v-am scăpat de vizitele CRJ”. Asta au înţeles autorităţile la cel mai înalt nivel. Marius Budăi a demisionat, Vasilcoiu se află încă în funcţie.

Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, Asistenţa Socială în cadrul ministerelor Muncii şi în cel al Familiei, în Consiliile Judeţene, Primării, Prefecturi, Inspectorate de Poliţie, zeci de mii de functionari plătiţi, unii, cu salarii mari n-au fost în stare să afle ce-a aflat CRJ, un ONG cu o mână de oameni. Este absolut incredibil.

Ministrul actual al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recunoaşte şi ea:

"Este o ticăloșie fără margini, care arată o dată în plus că răul trebuie tăiat de la rădăcină. Este evident că suntem într-o situație care tuturor ne spune un singur lucru – trebuie făcută curățenie instituțională, curățenie instituțională de fond. Nu să se întâmple în stilul românesc în care azi ne ocupăm de un subiect care arde și mâine toată lumea uită”.

Aşteptăm să vedem dacă doamna ministru trece de la vorbe la fapte, sau invers, precum şeful dânsei, premierul Ciolacu.

Dar medicii care au semnat actele de deces a unor bătrâni de la azilele groazei, n-au avut nimic de zis când au văzut în ce hal arată cei decedaţi? Au sesizat vreo instituţie a statului? Iarăşi nu se suflă o vorbă despre acest aspect!

Un exemplu clar de instituţii care nu merită salariile plătite de contribuabili. Să vedem dacă, şi ce curăţenie va face dna ministru.

Asasinii lui Gheorghe Ursu au fost achitaţi definitiv

Toată presa şi reţelele sociale vuiesc în urma achitării celor doi securişti acuzaţi de asasinarea lui Gheorghe Ursu, dizident în epoca Ceuasescu.

Speriată de reacţia populaţiei, ICCJ a dat imediat publicităţii motivarea sentinţei, urcând scandalul la cote şi mai înalte. Iată ce se spune în motivare:

„Spre deosebire de anii 1948-1964, în care s-au produs acele atrocităţi împotriva poporului român, la nivelul anului 1985 nu se mai poate consideră că există o intenţie clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităţilor statului”.

„Împrejurarea evocată de procuror în sensul că represiunea organizată de Securitate ar avea un caracter sistematic şi s-ar exercita prin controlul informativ al «întregii populaţii active» (şi prin aceasta s-ar face dovada situaţiei premisă cerută de textul incriminator), dat fiind numărul cetăţenilor români supravegheaţi sau urmăriţi de securitate în anii 1974-1989, nu poate fi reţinută de Înalta Curte”.

Nu pot să cred că judecătorii care au judecat dosarul n-au trăit în vremea securităţii comuniste. Şi atunci, cum de îndrăznesc să argumenteze în felul acesta, revoltând o ţară întreagă? Ba îl mai obligă pe fiul celui asasinat de securitate să plătească şi cheltuielile de judecată! O altă instituţie defectă, putredă până în adâncurile sale, apărată de şefa ei, judecătoarea Corina Corbu.

CCR, o altă instituţie „defectă”

S-au scris multe de la înfiinţarea CCR despre deciziile ei. Acum CCR a amânat pronunţarea în cazul legilor pensiilor speciale, a cumulului pensie-salariu, făcând ca România să rişte să piarde 28 de miliarde de euro, bani din PNRR. La ce salarii şi pensii încasează judecătorii de la CCR, nu-i de mirare că vor reconsfinți dreptul judecătorilor de a primi oricât şi oricum bani de statul român, adică de la fraierii de contribuabili.

O decizie a CJUE a spus judecătorilor români că pot să nu ţină cont de decizia CCR în cazul prescripţiei faptelor de corupţie, aşa cum au decis judecătorii CCR. Era vorba de 5000 de dosare de corupţie, şi zeci de miliarde de lei pagube nerecuperate, iar infractorii scăpau şi fără să facă puşcărie şi rămâneau şi cu banii furaţi.

Frauda la Bacalaureat în judeţul Mehedinţi

De mirare e că au fost prinşi, iar întrebarea câte alte cazuri asemănătoare au scăpat neprinse?

DIICOT spune: „În cauză s-a reținut faptul că, în anul 2022, pe raza județului Mehedinți s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2022”.

„s-ar fi acționat asupra sistemului de supraveghere video amplasat pe holurile centrului de examen, în toate cele trei zile ale probelor, prin oprirea acestora, cu caracter temporar, la diferite intervale de timp, moment în care membrii comisiei, împreună cu liderul grupului infracțional, ar fi furnizat candidaților cu care aveau înțelegeri, rezolvările subiectelor de examen”.

Rezultatele de la examenele naţionale ridică multe semne de întrebare. Înainte de introducerea camerelor de supraveghere audio-video la Mehedinţi aveam 89% promovare la Bacalaureat. După introducerea supravegherii, procentul a căzut la 40%, în primul an. În 2023 procentul a fost de 55% cu tot cu fraude. Cât ar fi procentul real? Câte alte fraude, nedescoperite, au mai fost?

Tot în învăţământ s-a ajuns la următoarea opinie a unor dascăli:

Profesorii trebuie plătiți în funcție de performanțe! Total de acord! Numai că în funcție de performanțele lor, nu ale elevilor!”

Şi care ar fi performanţele lor, nelegate de ale elevilor? Nimeni nu spune, pentru că nu există aşa ceva. Ar fi ca şi cum am judeca medicii după studii făcute, nelegate de câţi oameni au tratat şi cu ce rată de succes.

Aici am ajuns şi cu învăţământul românesc. Există şi în afara performanţei elevilor, doar pentru profesori şi inspectori. Alte instituţii defecte şi putrede!

Drumul pe care au coborât la vale unele dintre instituţiile statului a fost favorizat de politicieni, prin absenţa criteriilor de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească. Și a mecanismelor de urmărire a eficienței banilor bugetari cheltuiți. În absenţa acestor criterii și mecanisme, banii bugetari se duc ca apa în nisip.

LE

O echipă de procurori anticorupție de la Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a descins miercuri, 25 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Surse  demne de încredere au precizat pentru Zi de Zi că inspectorii anticorupție au ridicat, printre altele, documente referitoare la organizarea examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, însă această informație nu a fost confirmată de către șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

În aceeași perioadă, la mai multe sedii de inspectorate școlare din România au avut loc descinderi similare ale procurorilor anticorupție, suspiciunea acestora fiind legată de organizarea examenului de Bacalaureat din acest an.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite