Cât este dispus să cheltuie pentru vacanţă un pensionar român comparativ cu unul din Occident. Cifre dureroase desprinse din statisticile turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţe pentru seniori FOTO: experttravel.ro
Vacanţe pentru seniori FOTO: experttravel.ro

Pensionarii străini sunt avizi după cultură şi ţări exotice, pe când românii fac mai mult excursii de tratament, după o viaţă de muncă. Un agent de turism ne explică şi cât sunt dispuşi străinii să cheltuie pe un circuit cultural în Europa, dar şi ce pachete sociale există pentru pensionarii români.

După zeci de ani de muncă şi o pensie de doar câteva sute de lei, majoritatea românilor abia dacă îşi permit o vacanţă la bătrâneţe. Străinii în schimb muncesc o viaţă, iar la pensie se plimbă prin întreaga lume.

Băile termale şi vacanţele în staţiuni de tratament – alegerea pensionarilor români

În principal, pensionarii români vin la noi în agenţia de turism şi solicită pachete sociale sau pachete cu preţ redus în staţiunile de tratament. Noi avem şi o listă cu tratamente, în funcţie de staţiuni. De obicei vin cu un bilet de trimitere din partea medicului de familie, iar noi alegem cu ei staţiunea, hotelul şi pachetul de tratament, în funcţie de afecţiunile de care suferă. Pachetele pentru pensionari pornesc de la 350 de lei de persoană, iar în funcţie de numărul de zile, dar şi de tratamentele solicitate, preţul poate ajunge la 1.000 - 1.500 de lei. Pensionarii români aleg de obicei staţiunile Sovata, Băile Herculane, Geoagiu Băi, Covasna. Ei preferă băile termale”, ne explică Török Csaba, travel consultant, Agenţia Maori Târgu-Mureş.

Doar 1% din turiştii care aleg circuitele europene sunt români

Am fost în foarte multe oraşe ale Europei, iar când observi autocare din care coboară turişti, din păcate foarte puţini sunt români, cred ca 1%, iar aceştia de obicei au o pregătire aleasă. Este vorba despre medici, ingineri, profesori, adică oameni care caută la bătrâneţe turismul cultural, vor să descopere istoria oraşelor”, completează consultantul în călătorii Török Csaba.

Nordicii plecaţi de acasă chiar şi pentru o lună - două pe timpul iernii. Pensionarii străini merg în vacanţe în Tenerife, Asia sau Caraibe

Dacă românii abia îşi permit la bătrâneţe să plătească o vacanţă în străinătate, străinii sunt dispuşi să stea în concediu întreaga iarnă.

E vorba în special de nordici. Ei îşi permit şi de cele mai multe ori dacă mergi pe timpul iernii în staţiuni exotice, unde este cald şi iarna, îi vei găsi pe pensionarii străini. De exemplu nemţii sau nordicii primesc chiar recomadări din partea medicilor să stea mai mai mult la soare, să facă plajă, să fugă de anotimpul rece. După ce au muncit o viaţă, străinii îşi permit ca din pensia lor să achiziţioneze pachete turistice complexe şi avantajoase pentru ei. Un turist străin solicită pachete care încep de la 700 de euro şi ajung să coste chiar şi mii de euro, în funcţie de destinaţia aleasă. Ei preferă acum în timpul iernii să meargă în Tenerife, Caraibe, Asia. Au şi zboruri accsesibile din ţara lor spre aceste destinaţii. Închiriază biciclete, aleg tot felul de excursii facultative şi au activităţi diverse”. mai spune Török Csaba.

„Pensionarii străini când se dau jos din autocare sunt zâmbitori, bine îmbrăcaţi şi au camere foto-video”

Când aleg să viziteze românia, străinii vin aici să se bucure de autentic, de ultimul colţ din Europe neatins de civilizaţie.

În principal germanii, francezii şi maghiarii vin în România. Străinii vor să vadă ultimele locrui autentice din Europa, de la Austria încoace, spre Europa de Est. Le plac casele tradiţionale, vor să ştie cum au trăit străbunii noşti, cum trăiesc românii acum, le place folclorul românesc, Maramureşul, Bucovina. Şi Delta Dunării atrage foarte mulţi turişti străini. Majoritatea pensionarilor străini aleg circuitele turistice pentru că sunt însoţiţi de ghizi. Din experienţa personală pot să vă spun că am fost în Budapesta, Paris, Barcelona, iar când vezi autocare cu pensionari, când se dau jos ei sunt bine îmbrăcaţi, liniştiţi, zâmbitori, au camere foto-video şi sunt mai sănătoşi. Au vârste cuprinse între 55 şi 80, chiar 90 de ani”, mai spune Török Csaba, travel consultant, Agenţia Maori Târgu-Mureş,

Din spusele consultantului în călătorii, pensionarii români abia îşi permit să călătorească la bătrâneţe, iar cei care o fac sunt mai mult din mediul urban. Mai mult, străinii sunt interesaţi ca la pensie să descopere alte culturi şi să se bucure de anii din viaţă pe care îi mai au.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite