Apropiații lui Viktor Orban cumpără clădirile istorice ale Transilvaniei

0
Publicat:

Clădirea istorică a Hotelului Continental din Cluj Napoca este pe punctul de a fi cumpărată de afaceriști apropiați Guvernului de la Budapesta. Tranzacția n-ar fi una singulară în Ardeal, potrivit Republica.ro, care dă câteva exemple de achiziții făcute de guvernul ungar în România, prin niște companii finanțate din banii statului maghiar.

Hotelul Continental din Cluj. FOTO Ana Elisabeta Botez
Hotelul Continental din Cluj. FOTO Ana Elisabeta Botez

Ceea ce se întâmplă seamănă cu un fenomen: pe fondul dezinteresului manifestat de statul român pentru conservarea acestora și a indiferenței semnificative a autorităților, castele, conace, case istorice de o valoare inestimabilă ajung, peste noapte, în patrimoniul Ungariei.

Sursa menționează mai multe clădiri-simbol achiziționate de Ungaria de pe teritoriul României „cu mâna fermă a două companii care au rolul de a sprijini acest demers guvernamental și de a-l pune în practică: Manevi ZRT și Comitatus-Energia Beruházási”:  Castelul Wesselényi (Jibou), Hotelul Dacia (Satu Mare), Casa Teleki (Baia Mare), Hotelul Onix (Harghita), Hotelul Parc (Oradea), Castelul Mocsonyi (Arad), Hotelul Ferdinand (Hațeg), Teatrul Hirschl (Arad), Crucea Albă (Arad), Hotelul Casino (Borsec).

În luna februarie, a fost scos la vânzare și Hotelul Continental din Cluj Napoca, după ce societatea care îl deținea a intrat în faliment.

Ioan Bene poartă discuții cu apropiați ai guvernului maghiar pentru a „obține sume din ce în ce mai mari”

Hotelul Continental este o clădire emblematică pentru Cluj, fiind locul în care, după 1918, s-au pus bazele Revistei Gândirea și fostul sediu al Sindicatului presei române din Ardeal și Banat, dar și un loc de întâlnire al elitelor din România, cumpărată în 2013 de omul de afaceri clujean Ioan Bene, cu 5 milioane de euro, prin intermediul unei firme de-a afaceristului, intrată în insolvență din 2019, potrivit sursei citate.

Clădirea este catalogată drept monument istoric, iar Primăria Cluj-Napoca își poate exercita dreptul de preemțiune și să o cumpere. Dacă Primăria Cluj-Napoca nu va dori să-l cumpere, imobilul va fi vândut cui dorește afaceristul Ioan Bene, care poartă discuții cu apropiați ai guvernului maghiar pentru a „obține sume din ce în ce mai mari pentru a perfecta o eventuală înstrăinare a imobilului” , potrivit Republica.ro.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite