Video Ruinele din Hunedoara restaurate de maghiari. Clădirile istorice atrag mii de turiști din Ungaria VIDEO

0
Publicat:

O mulțime de clădiri istorice din Hunedoara, lăsate de izbeliște în ultimele decenii, continuă să atragă numeroși turiști maghiari. Unele au fost achiziționate de fundații finanțate din Ungaria și sunt repuse în valoare.

Bastionul roșu din Ilia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Bastionul roșu din Ilia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Față de celelalte județe din Transilvania, minoritatea maghiară este mai restrânsă în Hunedoara, însă în privința turismului, oaspeții veniți din Ungaria ocupă o pondere importantă în numărul de vizitatori străini.

Castelul Corvinilor și Cetatea Devei atrag cei mai mulți turiști maghiari, dar în circuitul turistic prefereat de vecinii României mai intră clădiri istorice de pe Valea Mureșului, ca Bastionul Roșu din Ilia, ori din Țara Hațegului, ca biserica medievală din Sântamaria Orlea (video).

În timpul regimului comunist, numeroase clădiri istorice aflate în trecut în proprietatea unor familii maghiare sau care au avut o importanță sentimentală pentru maghiari au fost neglijate, chiar dacă puteau fi la fel de prețioase și pentru români.

Unele au fost transformate în sedii ale unor întreprinderi agricole, în școli, spitale și aziluri, însă în același timp, au fost lăsate să se degradeze.

După 1990, au fost abandonate, iar localnicii au putut contribui nestingheriți la distrugerea lor. la finalul unor procese îndelungate, unele au fost restituite unor presupuși moștenitori ai foștilor proprietari dinainte de naționalizare. Alte clădiri – monument au rămas în proprietatea statului român.

O serie de clădiri istorice lăsate să se ruineze în ultimii ani, în Hunedoara, au fost achiziționate în ultimii ani de fundații și societăți patronate de maghiari și refăcute în scop turistic, cu ajutorul donațiilor ori prin finanțări publice externe.

Unele, ca Bastionul roșu din Ilia și castelul Bornemisza din Ilia, se află în satul aflat la circa 25 de kilometri de Deva (video), pe Valea Mureșului, la răscrucea drumurilor dinspre centrul Transilvaniei spre Arad și Timișoara.

Castelul Bornemisza, de la ruină la hotel

Castelul Bornemisza din Ilia a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea de baronul Ignac Bornemisza, descendent al unei vechi familii de români maghiarizată.

Intrarea în curtea castelului Bornemisza. Foto: Daniel Guță
Intrarea în curtea castelului Bornemisza. Foto: Daniel Guță

Castelul și moșia au fost naționalizate după Al Doilea Război Mondial de regimul comunist, care l-a transformat într-un spital.

„În acel castel a funcționat spitalul, mai era o farmacie, iar o secție de interne și birouri ale medicilor erau peste drum, în conacul la fel de vechi, ajuns ruină. Dar după 1990, spitalul a fost închis și devastat, iar în clădirea de peste drum (video) au ajuns să locuiască niște familii de romi”, povestește o localnică, din Ilia.

Castelul Bornemisza a fost retrocedat, iar accesul în incinta lui a fost interzis. Recent, societatea Manevi Pro Transilvania a obținut autorizația de demolare a unora dintre anexele sale și, potrivit autorităților locale din Ilia, pregătește restaurarea clădirii istorice și transformarea ei într-un hotel.

„Vin mulți turiști maghiari în Ilia. Șapte autocare au oprit într-o singură zi aici, pentru ca oamenii să viziteze satul cu clădiri de epocă, biserici și conace din secolele trecute”, povestesc localnicii.

Bastionul roșu din Ilia

În imediata vecinătate a castelului din secolul al XIX-lea se află însă cel mai cunoscut reper istoric al așezării: Bastionul Roșu din Ilia, locul de naștere al principelui transilvan Gabriel Bethlen (1580 - 1629), administrat și restaurat de Fundația Sf. Francisc din Deva.

Principele născut la Ilia, în apropierea Devei, a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi, dar şi înfloritoare din istoria ei, şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor.

Gabriel Bethlen a încercat să ajungă domn al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.

Și Cetatea Deva şi domeniul Hunedoarei s-au aflat în posesia principelui Gabriel Bethlen, iar în perioada sa au fost adese mari modificări Castelului Corvinilor, inspirate de moda Renaşterii târzii.

De asemenea, palatul de la poalele cetății Devei, sediu actual al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, a fost reședința principelui ardelean.

Bastionul roșu din Ilia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Bastionul roșu din Ilia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Biserica ortodoxă ruinată din satul Almașu Mic din Hunedoara, clădită în jurul anului 1623 – fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn din România - , ar fi fost ctitorită de Gabriel Bethlen. O inscripție păstrată în interiorul ei („în zilele lui G.B.”) amintește de epoca principelului transilvan, însă în ultimele decenii a fost lăsată să se ruineze.

Hanul Piski, restaurat de maghiari

În Simeria Veche, sat aflat la circa 20 de kilometri de Deva, pe Valea Mureșului, dar în direcția opusă comunei Ilia, fostul han Piski (n.r. numele maghiar al orașului Simeria), locul unde s-au derulat unele dintre cele mai dramatice evenimente din timpul Răscoalei iobagilor conduși de Horea și a Revoluției din Transilvania anilor 1848 – 1849, este restaurat.

Aici va fi înființat un parc memorial în amintirea celor circa 1.500 de oameni care au murit în Bătălia de la Piski (Simeria).

Hanul Piski din Simeria Veche (video), unul dintre cele mai vechi astfel de localuri din Transilvania, a funcționat începând din secolul al XVIII-lea, pe malul râului Strei, la Simeria Veche. A fost mistuit de iobagi, împreună cu restul cârciumilor de pe malul Streiului, în timpul Răscoalei țărănimii conduse de Horea din toamna anului 1784.

În 1849 l-a găzduit pe Generalul Josef Bem (1795 - 1850) – aflat în fruntea insurgenţilor maghiari în timpul Revoluției din 1848 – 1849, cel care cucerise cu trupele sale cele mai importante oraşe din Transilvania.

Hanul de pe malul Streiului a continuat să funcționeze până în primii ani de comunism. Clădirea și terenurile din jurul său, unde ar fi fost înmormântate victimele luptelor din 1849, au fost naționalizate și au fost folosite ca Gospodărie Agricolă Colectivă.

Au fost retrocedate după 1990, însă în anii următori clădirea istorică a fostului han a rămas în paragină. În apropiere, se văd rămășițe ale vechiului pod de lemn peste râul Strei, distrus definitiv în timpul Primului Război Mondial.

Locul încărcat de istorie de la Simeria Veche a fost cumpărat în urmă cu doi ani de Fundația Sfântul Ladislau, fondată de călugărul franciscan Csaba Bojte. Acesta anunța în 2021 că intenționează să transforme fostul han și terenul de două hectare al său într-un loc memorial.

„Csaba Böjte a amintit că în această zonă sunt înmormântați aproape 1.500 de soldați, eroi revoluționari ai Transilvaniei. Am dori să creăm aici un memorial care să fie demn de ei și important pentru noi toți. Merită să ne unim nu numai pentru trecut, ci și pentru viitor”, informa Fundația Sfântul Ladislau.

În prezent, au loc lucrări de punere în siguranță și de consolidare a clădirii monument istoric de pe malul Streiului, iar un alt proiect vizează transformarea unor spații ale acestuia în local pentru turiști și în spații expoziționale, dar și reamenajarea curții și înființarea parcului memorial.

Există însă în Hunedoara și clădiri istorice moștenite de presupuși urmași ai unor familii maghiare care însă nu au mai fost reabilitate. Castelul Kendeffy din Sântamaria Orlea și Curtea nobiliară a Cândeștilor din comuna Râu de Mori, retrocedate după 1990, au rămas abandonate până în prezent.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite