VIDEO Reportaj superb despre România prezentat de o televiziune franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Tismana este locul un de Brâncuşi venea să se roage FOTO: Arte Tv
Mănăstirea Tismana este locul un de Brâncuşi venea să se roage FOTO: Arte Tv

Postul de televiziune francez „Arte“ a prezentat un documentar superb despre atracţiile României: Castelul Bran, Delta Dunării şi locul de baştină al genialului sculptor Constantin Brâncuşi.

Emisiunea „Invitaţie la călătorie“ de la televiziunea „Arte“ a debutat cu un documentar despre zona din România unde s-a născut Brâncuşi şi despre cum a fost influenţat marele sculptor al omenii de cultura tradiţională specifică acestei zone.

„La poalele Carpaţilor, o regiune rurală românească îmbibată de tradiţie, a dat naştere unui sculptor uimitor de modern: Constantin Brâncuşi. Tinereţea sa ţărănească i-a influenţat opera, marcată de puritate şi abstractizare“, se arată în prezentarea documentarului de pe site-ul postului de televiziune francez.

Regiunea unde a venit pe lume Brâncuşi este prezentată ca un loc pitoresc, unde lucrurile importante nu s-au schimbat: „Oltenia este una dintre cele mai pitoreşti regiuni din România. Acest pământ este patria unei culturi ancestrale. În acesta sate de la poalele Carpaţilor, oamenii par să trăiască într-o ordine neschimbată“.

Foto: Arte TV

arte FOTO

În cadrul documentarului a fost prezentată Casa memorială din satul natal, Hobiţa. Sorin Buliga, cercetător la Centrul de Cercetarea şi Documentare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, arată că marele sculptor a fost puternic legat de tradiţiile şi locurile de baştină, atelierul său din Paris fiind mobilat chiar de Brâncuşi într-un mod specific tradiţional românesc.

Foto: Arte TV

arte FOTO

De asemenea, un specialist al Muzeului Judeţean de Istorie Gorj explică motivele sculpturale întâlnite la casele tradiţionale din lemn gorjeneşti vechi de sute de ani, care se întâlnesc şi în arta marelui artist român.

Jurnaliştii francezi au ajuns în Delta Dunării, o zonă unică în Europa, unde natură oferă un spectacol deosebit, fiind una dintre cele mai sălbatice locuri.

Foto: Arte Tv

arte FOTO

Documentarul prezintă atât frumuseţile Deltei, dar şi ale oamenilor care trăiesc în acest ţinut de poveste: ruşi lipoveni, cazaci, ucrainieni, români şi alte naţionalităţi. Fiecare a avut libertate de a-şi păstra cultura.

Ultimul reportaj prezentat este despre Castelul Bran, care atrage numeroşi turişti din toată lumea, ca urmare a legendei lui Dracula, deşi celebrul voievod nu a ajuns vreodată la Castelul Bran.

Foto: Arte TV

arte FOTO

În schimb, regina Maria a fost atrasă de acest loc de poveste, care a devenit reşedinţă regală. Jurnaliştii francezi au prezentat pasiunea şi relaţia care s-a legată între regină şi acest loc minunat. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite