Tradiții în Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă, când se pomenesc înaintașii. „Românii vin acasă să facă parastase“

0
Publicat:

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul ortodox în data de 9 martie, înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, marcată anul acesta la 10 martie.

Preotul Dragomir Țicleanu se așteaptă ca biserica să fie neîncăpătoare Foto: Arhivă personală
Preotul Dragomir Țicleanu se așteaptă ca biserica să fie neîncăpătoare Foto: Arhivă personală

Sâmbăta Morților este marcată de trei ori pe an: vara, toamna și iarna. Biserica Ortodoxă face sâmbătă, 9 martie 2024, pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această zi este și un prilej de reîntâlnire a rudelor plecate din localitățile de origine.

Preotul Dragomir Țicleanu, parohul Parohiei Țicleni din Gorj, spune că această zi este denumită Moşii de Iarnă pentru că acum facem pomenire despre „părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi“: „Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru ortodocși, căci îi vor pomeni pe cei adormiți întru Domnul. Se merge la cimitire, la mormintele celor decedați, și se fac parastase. Este bine să fie cinstită această zi prin aducerea aminte de cei trecuți la viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să îi ajutăm să dea răspuns bun înaintea Lui Dumnezeu“.

O se de tradiții sunt păstrate de „Sâmbăta Morților“ Foto: Arhivă personală
O se de tradiții sunt păstrate de „Sâmbăta Morților“ Foto: Arhivă personală

„Sâmbăta Morților este momentul în care cimitirul și curtea bisericii devin neîncăpătoare“

Părinte paroh se așteaptă ca biserica pe care o păstorește se umple de credincioși veniți din diferite locuri pentru a-și cinsti strămoșii.

La Țicleni, Sâmbăta Morților este momentul în care cimitirul și curtea bisericii devin neîncăpătoare, marea majoritate a credincioșilor pomenindu-și pe cei adormiți. Este momentul în care cei care sunt stabiliți în alte localități, din alte județe sau chiar din străinătate, revin acasă, se întorc pentru a își arăta prețuirea pentru cei plecați la Domnul. Este o zi încărcată de semnificații, dar și de bucuria revederii”, a spus preotul Dragomir Țicleanu.

„Sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul“

Moșii de Iarnă se marchează cu o zi înainte de «Lăsatul secului de carne», pentru că duminică, 10 martie 2024, va fi ultima zi în care credincioșii ortodocși vor putea mânca, carne, urmând postul Paștelui, cea mai importantă sărbătoare creștină.

În prima săptămână de post se vor putea consuma lapte, ouă, brânză, fără carne. Potrivit preotului gorjean, Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. „Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul“, a adăugat părintele Dragomir Țicleanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite