Târgu-Jiu: Zece străini învaţă dansurile gorjeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străinii învaţă hore şi sârbe
Străinii învaţă hore şi sârbe

Cel mai tânăr participant are vârsta de 25 de ani, iar cel mai bătrân este în etate de 70 de ani. Cursanţii sunt din Olanda, Germania, Anglia, Elveţia şi Belgia şi vor sta în Gorj până la sfârşitul acestei săptămâni pentru a deprinde tradiţiile acestei zone.

În fiecare dimineaţă, cei zece străini urmează, timp de trei ore, cu doi coregrafi, cursuri de dans într-o sală de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Învaţă sârbe, hore, Brâul şi alte jocuri specifice zonei de nord a Olteniei. După-masa  vizitează diverse localităţi din judeţul Gorj, unde urmăresc spectacole oferite de ansamblurile populare locale, iar apoi se prind şi ei în hore. Astăzi, cursanţii străini merg în localitatea Polovragi. Este pentru a treia oară când se organizează „Cursurile de dans popular gorjenesc“. Gusta Termorshizen are 70 de ani şi este din Olanda, fiind cea mai în vârstă dintre cursante. „A mai participat la cursurile care au avut în urmă cu cinci ani. Îmi plac foarte mult tradiţiile gorjeneşti. Îmi plac oamenii, oraşul şi munţii.  Ştiu să dansez mai multe feluri de dansuri: bulgăreşti, macedonene şi turceşti. Am vizitat mai multe locuri din România, care mi-au plăcut foarte mult, cum ar fi Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov“.

Îi place să meargă la cumpărături în piaţă

Reinhart Kunstler este Stutgart, dar este îndrăgostit de folclorul românesc. Acesta a fost profesor de latină şi a coordonat un grup artistic de elevi. Acum este pensionar şi se ocupă de un grup de dansatori amatori. A învăţat chiar şi limba română şi vine în ţara noastră de mai multe ori pe an. Atunci când vine în România, îi place să meargă în piaţă şi să cumpere fructe şi legume. „Lucrez ca voluntar la un centrul pentru copiii abandonaţi din Sibiu. Îmi place să fac piaţa, pentru că se găsesc produse bio. Am văzut chiar o bătrână vindea roşii din grădina ei. La noi nu există gogoşari, dar mie îmi plac foarte mult.  Cu grupul de dansatori amatori pe care îl coordonez ne axăm mai mult pe dansurile din Europa de Sud-Est“.

Predă dansul românesc la şcolile de Europa

Cursurile de dans sunt organizate de Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Gorj în colaborare cu Fundaţia «Doina» din Olanda. „Judeţul Gorj este intersant pentru că există grupuri folcorice autentice şi cursanţii pun în practică ceea ce au învăţat cu oamenii de la ţară. Au ca hobby dansul, pentru că asta presupune şi mişcare“, ne-a spus Silviu Ciuciumiş, preşedintele fundaţiei. Acesta este profesor de dans şi predă la mai multe şcoli din Europa, fiind stabilit în Olanda de 35 de ani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite