Târgu-Jiu: Se duc pe jos la Paris să-l ia pe Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjenii sunt invitaţi să meargă la pas până în capitala Franţei ca să aducă acasă rămăşiţele sculptorului de la Hobiţa. Laurian Stănchescu, iniţiatorul proiectului „România pe urmele lui Brâncuşi“, a venit astăzi la Târgu-Jiu pentru a-i convinge pe oameni să se alăture acestei acţiuni.

Începând de astăzi, vor fi puse la punct detaliile marşului cultural care va lua startul sâmbătă, când români din întreaga ţară sunt aşteptaţi la Hobiţa pentru a porni în marş spre mormântul marelui artist, situat în cimitirul Montparnasse din Paris. „În această săptămână voi fi la Târgu-Jiu ca să pun totul la punct. Sâmbătă, la ora 10.00, ne vom aduna la Hobiţa şi vom porni pe jos spre Târgu-Jiu, iar seara, la ora 21.00, ne vom întâlni la Masa Tăcerii, apoi ne vom îndrepta spre Coloana Infinitului cu torţe aprinse. Acolo înconjurăm Coloana cu acest cerc de foc, drept omagiu pentru Brâncuşi“, a precizat organizatorul acestei acţiuni, poetul Laurian Stănchescu.

Marşul cultural va începe luni

Pe fundal se va auzi muzică veche gorjenească, în special doine, care îi plăceau enorm. Vineri va fi o noapte de priveghi pentru sufletul său. Luni va începe marşul cultural şi ne vom opri în mai multe oraşe, iar oamenii pot să se alăture oricând“, a adăugat poetul. Târgujienii sunt încântaţi de proiect. „Mi se pare extraordinară această idee. Dacă aş avea 20 de ani, m-aş alătura şi eu, dar la 50 nu mai rezist să parcurg acest traseu. Apreciez iniţiativa şi sper să se implice tinerii“, a mărturisit Mărioara Beiuş, din Târgu-Jiu. După ce vor porni la drum, prima oprire va fi la Craiova, unde sunt aşteptaţi să se adune mulţi alţii.

Speră să-i impresioneze pe francezi cu gestul lor

Luni dimineaţa vom pleca la Craiova pentru a reface traseul cu exactitate. Brâncuşi a plecat cu trenul, noi vrem să alegem acest mijloc până la Filiaşi, apoi pe jos. Ne oprim la Turnu-Severin, Caraş-Severin, Timiş, Sânnicolau Mare, Szeged, Budapesta, Munchen, Zurich, Basel şi Paris, vom merge pe jos. Vrem să-i înduplecăm să ni-l dea pe Brâncuşi, mergând până la inima lui. Nu ştiu câte persoane vor veni, numai de mine sunt sigur“, a mai spus Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La acest eveniment a fost invitat şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, însă şansele ca primul om în stat să meargă la pas până la Paris sunt mici. În 1957, Brâncuşi a spus că moare cu inima tristă pentru că nu se poate întoarce în ţara sa.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite