Târgu-Jiu: Luiza Ciudin cântă muzică populară şi visează să devină medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiază muzica la Şcoala Populară de Artă şi colaborează cu Ansamblul Gilortul, dar îşi doreşte să îmbrace halatul alb.

La şase ani a lăsat joaca deoparte şi a început să asculte emisiuni de folclor, încercând să imite diverşi interpreţi. La scurt timp s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, secţia canto, unde s-a bucurat de îndrumarea profesoarei Camelia Argint. Părinţii au făcut sacrificii mari pentru a-i plăti studiile şi deplasările la concursuri, de unde nu s-a întors niciodată fără un premiu sau o diplomă. Dovezi ale talentului micuţei gorjence sunt locul I la Festivalul Naţional „Cântec Străbun“, organizat la Alba Iulia, locul II la Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Festivalul Tinereţii“, din Costineşti, unde a concurat cu alţi 38 de copii din ţară şi străinătate, locul I la Festivalul „Pe Fir de Baladă“, din Târgu-Jiu, dar şi premiul I la Festivalul „Maria Tănase“, organizat la Craiova. Anul trecut, la Rovinari, Luiza a obţinut locul I la Festivalul „Tinere Talente“. „Fundaţia care a organizat Festivalul Internaţional de la Costineşti a promis bani câştigătorilor, însă nu am primit nimic. O persoană cu suflet mare mi-a dăruit 1.000 de lei, ca să-mi acopăr cheltuielile cu transportul. Măcar am văzut pentru prima dată marea“, povesteşte tânăra. Luiza iubeşte folclorul din zona Mehedinţiului, Niculina Stoican fiind un model pentru ea. „Este mereu voioasă când apare pe scenă. În urmă cu doi ani, la concursul «Vreu să fiu Vedetă», mi-a oferit două ii. Una dintre ele mi s-a potrivit de minune“, mărturiseşte fetiţa, care din clasa întâi colaborează cu Ansamblul Gilortul din Târgu-Cărbuneşti. Micuţa artistă este mândră de rezultatele ei în muzică, dar spune că îşi doreşte să devină medic. „Sunt tristă când văd doctori nepăsători faţă de pacienţii lor. Eu vreau să alin suferinţa oamenilor care vor veni la mine“, încheie Luiza.

Când a fost primul tău succes pe scenă?

În 2007, la „Măria, neichii Mărie“, unde am obţinut locul I. Acest rezultat mi-a adus o bucurie imensă, care m-a ambiţionat şi mai mult.

 Ce îţi doreşti cel mai mult în prezent?

Îmi doresc tare mult un calculator, pentru că mi-ar fi mult mai uşor să învăţ textile cântecelor. Sper că din banii câştigaţi la viitoarele concursuri să-mi cumpăr unul.

 Ce înseamnă muzica pentru tine?

O pasiune la care nu voi renunţa niciodată, indifferent de greutăţi sau de cariera medicală pe care vreau să o îmbrăţişez. Asta reprezintă muzica pentru mine.


Ce îi place
: Să asculte în special muzica populară. Adoră melodiile regretatei Maria Lătăreţu dar şi cântecele Filofteei Lăcătuşu. Citeşte foarte multe cărţi. Merge des la biobliotecă să împrumute cărţi de poezii şi poveşti. Puiul de elefant este povestea care a impresionat-o cel mai mult. 

Ce nu-i place: Gălăgia şi haosul, preferă locurile mai retrase şi liniştite. Nu suportă copiii care vorbesc urât şi care nu-i respectă pe cei din jur. Nu-i plac ciorbele şi nici lactatele, în schimb îi plac tare mult dulciurile, în special ciocolata.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite