Târgu-Jiu: Iluminare publică, pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgu-Jiu cere finanţare pentru construirea unui parc fotovoltaic. Investiţia se ridică la suma de 21 de milioane de euro, contribuţia primăriei fiind de numai doi la sută.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au găsit deja metoda prin care pot să scape de cheltuielile exorbitante înregistrate la iluminatul public. Construirea unui parc cu panouri solare pentru alimentarea cu energie electrică a oraşului, dar şi a instituţiilor de învăţământ din localitate, ar garanta costuri minime pe viitor, iar ideea este mai mult decât profitabilă dacă se ţine cont de faptul că investiţia va fi realizată, în cea mai mare parte, din fonduri europene. „Zilele trecute s-a depus cererea de finanţare pentru proiectul intulat «Parc Fotovoltaic Târgu-jiu», cerere de finanţare depusă la Ministerul Economiei şi Comerţului împreună cu studiul de fezabilitate şi toate documentele necesare, pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivăţii Economice. Valoarea estimată este de aproximativ 21 de milioane de euro, iar fondurile solicitate de la Uniunea Europeană sunt nerambursabile, contribuţia primăriei fiind extraordinar de mică, de numai de doi la sută“, declară Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.

Parcul Fotovoltaic, amplasat în partea de nord a oraşului

Dacă va fi aprobat acest proiect, toate şcolile din oraşul lui Brâncuşi vor avea lumină de la soare. „Se urmăreşte obţinerea de energie electrică necesară, care să acopere consumurile de energie electrică cu iluminatul public şi cu unităţile de învăţământ preşcolare şi şcolare. Se aşteapta paşii următori, urmând ca după aprobarea cererii de finanţare să se treaca la efectuarea licitaţiei în vederea realizarii proiectului“, încheie Marius Ionescu.

image

Parcul fotovoltaic va fi amplasat în zona Ciocârlău, în partea de nord a municipiului Târgu-Jiu, mai exact, în spatele Staţiei de Alimentare cu Energie Electrică a oraşului. Investiţia  ar ajuta şi la o reducere drastică a emisiilor de dioxid de carbon.

150 de mii de lei

Aceasta este suma totală pe care Primăria Târgu-Jiu o plăteşte lunar pentru iluminatul public. Reprezentanţii autorităţilor locale  aşteaptă dintr-un moment în altul răspunsul Uniunii Europene la cererea privind realizarea parcului fotovoltaic, pentru eliminarea acestor costuri. „Este vorba de un proiect care se referă la obţinerea de energie electrică, cu celule fotovoltaice, estimat la o putere instalată de 3,3 megawaţi, insemnand o energie totală anuală în sistem de 4.518, 5 megawaţi pe an“, precizează Marius Ionescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite