Târgu-Jiu: Criza, dizabilitate pentru sute de bolnavi gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Buduleanu are nevoie de un cărucior nou pentru că dispozitivul actual este deteriorat
Marius Buduleanu are nevoie de un cărucior nou pentru că dispozitivul actual este deteriorat

Sute de gorjeni bolnavi aşteaptă să primească proteze şi orteze medicale subvenţionate de stat, însă fondurile sunt epuizate. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj aşteaptă rectificare bugetară pentru a putea deconta sutele de cereri de dispozitive medicale.

Reprezentanţii CAS Gorj au eliberat de la începutul anului şi până la 1 octombrie 1123 de decizii pentru dispozitive medicale, suma decontată fiind 800.000 de lei. În prezent, pe lista de aşteptare se află alte câteva sute de persoane. Astfel, peste 400 de bolnavi aşteaptă dispozitive medicale destinate corectării şi recuperării deficienţelor. Proteze, orteze, scaune cu rotile, dispozitive de mers sau alte aparate auditive sunt câteva din dispozitivele medicale solicitate de asiguraţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Cele mai multe solicitări sunt pentru stomii şi dispozitive pentru incontinenţă urinară, cele mai vechi cereri, pentru decontarea unora dintre ele, datează chiar de la începutul anului.

Cazurile grave, prioritare

 „Avem 430 de cereri neonorate. Valoarea solicitărilor de pe lista de aşteptare se ridică la 400.000 de lei, sumă pe care deocamdată nu o avem. Aşteptăm ca aceste fonduri să vină la începutul anului viitor. În general oamenii au solicitat stomii, dispozitive pentru incontinenţă urinară, proteze auditive, de mers, încălţăminte ortopedică“, a declarat, Gheorghe Cocină, directorul CAS Gorj.

„Suntem marginalizaţi de societate“

Marius Buduleanu, de 40 de ani, are handicap de gradul I şi asteaptă un scaun acţionat electric. „Mi-am depus cerere în urmă cu patru luni pentru un căruţ cu rotile, mi s-a spus că aprobarea decontării se va face în această toamnă. Am unul cu care mă deplasez de foarte mult timp. Unele roţi au spiţele rupte. Unul acţionat electric ar costa 4000 de euro, iar eu nu am posibilitate să-l achiziţionez. Suntem marginalizaţi total de societate. Nu suntem ajutaţi cu nimic“.  
Potrivit conducerii CAS Gorj prioritare în obţinerea unor astfel de dispozitive medicale sunt cazurile grave, copiii, adulţii integraţi în activitate şi persoanele cu handicap.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite