Senator liberal cu 1.000 de contracte cu instituţiile statului: „Eu nici nu ştiam de asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iordache a devenit senator PNL
Ion Iordache a devenit senator PNL

Omul de afaceri Ion Iordache, proaspăt senator din partea PNL Gorj, are încheiate aproape 1.000 de contracte cu instituţiile statului, potrivit confidas.ro. Contactat de ”Adevărul”, liberalul a spus că informaţia respectivă a apărut în campania electorală şi că nici nu ştia „de asta”.

Ion Iordache figurază ca asociat cu 95% din părţile sociale la societatea Greenadel Prod SRL, cu sediul în comuna Borăscu, dar şi ca administrator al acestei firme, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 17,5 milioane de lei şi un profit net de peste 1,4 milioane de lei. 

Conform confidas.ro, firma senatorului Iordache a avut încheiate 979 de contracte cu statul, de la cele mai mici şi până la cele mai mari. Toate achiziţiile au fost făcute de instituţiile publice din Turceni sau localităţile limitrofe. De exemplu, Primăria Bolboşi a cumpărat anul trecut un aspirator de la Greenadel Prod cu suma de 268 de lei; Casa de Cultură Turceni a achiziţionat, un capac de WC, cu 67 de lei, dar şi diferite materiale de construcţii; Primăria Brăneşti a cumpărat, anul trecut, mobilier de peste 8.600 de lei; Liceul Tehnologic Turceni a cumpărat disc tăiere inox cu 40 lei; ţeavă în valoare de 2.000 de lei sau un banal silicon sanitar-35 de lei.  Primăria Turceni, în fruntea căreia se află cumnata lui Ion Iordache, a achiziţionat, în anul 2018, napolitane de 7.480 de lei; croissant de peste 4.000 de lei, biscuiţi de peste 3.500 de lei, şampanie-1.200 de lei; bomboane – peste 5.200 de lei; produse necesare pentru desfăşurarea evenimentului „Anul centenarului în oraşul Turceni“-21.449; cadouri de Crăciun pentru copii de 80.500 lei. În anul 2019, firma lui Iordache a încasat în acest mod peste 300.000 de lei de la instituţiile statului.

Cum explică senatorul

Senatorul Ion Iordache susţine că nu ştia de existenţa acestor contracte. El spune că este vorba despre achiziţii directe făcute de reprezentanţii instituţiilor în mod direct, la fel ca orice alt client, de la magazinele pe care le administrează: „Această firmă are un depozit de materiale de construcţii şi un magazin şi, probabil, că lucrătorii instituţiilor respective au mers şi au cumpărat direct de la magazin. Această informaţie cu încheierea a 1.000 de contracte a apărut în campania electorală. Eu nici nu ştiam de asta. Firma este listată pe SEAP şi, probabil, că au cumpărat de acolo, fiind preţurile cel mai bune. De unde să cumpere din Turceni din altă parte, dacă acolo sunt preţurile cele mai bune şi procedura îi obligă să facă achiziţie de la firmele care sunt listate şi care au preţul cel mai bun? La noi, cu siguranţă este preţul cel mai bun. Dacă aveau nevoie de o mătură, mergeau şi îşi cumpărau de acolo. Acoperim toată gama de marfă care se poate achiziţiona cu amănuntul. Eu nu am semnat vreun contract. Probabil că atunci când aveau nevoie de ceva, căutau şi vedeau care este preţul cel mai bun. Cred că este vorba de achiziţii făcute“. 

Preţuri de achiziţie discutabile

Legat de „cel mai bun preţ“, în anul 2017, Serviciul Public Turceni a cumpărat „Tub neon 36W“ cu 22 de lei. Un astfel de produs are preţuri, pe site-urile unor magazine de specialitate, cuprinse între 6,5 lei şi 13 lei. Tub neon 36W livrat în anuil 2017 Serviciului Public Turceni cu suma de 25 lei. De asemenea, aceeaşi instituţie a cumpărat, tot în 2017, produsul „BEC LED 7W E27 RECE V-TAC VT2007“ cu 46 de lei, în condiţiile în care se vinde ăn prezent cu sume cuprinse între 5,3 lei şi 12 lei. Liceul Tehnologic Turceni a cumpărat, în urmă cu trei ani, „priză dubă CP ST ELCO“ cu suma de 144 lei, iar preţurile care apar la o simplă căutare pe Internet nu depăşesc 35 de lei. 

„Probabil că depinde preţul în funcţie de calitate. Preţurile sunt cu amănuntul la fel pentru toţi clienţii, persoane fizice sau juridice. Nu mi se pare în regulă să aruncăm cu noroi fără să verificăm. Avem lucruri mult mai mari pe care le facem şi le facem corect. De asta lumea ne-a apreciat. Nu avem de ce să facem lucruri care nu se fac pentru doi lei sau cinci lei. Au trecut vremurile în care lucruri de felul acesta se făceau şi toată lumea ştia că se fac. Acum suntem responsabili cu toţii“, a răspuns Ion Iordache. 

„Cu siguranţă nu a făcut greşeala asta“

Senatorul liberal spune că nu se poate vorbi de conflict de interese, chiar dacă ruda sa ocupă funcţia de primar al oraşului Turceni: „Cu siguranţă nu a făcut greşeala asta, pentru că nu se face aşa ceva. Este un departament care se ocupă, sunt nişte oameni. Singura chestiune de conflict care ar putea să apară este atunci când se face o comisie care face contractarea trebuie să se abţină de la a semna“. 

Unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri din Gorj

Ion Iordache este considerat unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri din judeţul Gorj. Acesta mai este legat în mod indirect de o altă firmă, Ydail Construct. Iordache a cesionat părţile sociale ale acestei societăţi unei rude, în momentul în care a ajuns primar al oraşului Turceni. Societatea a crescut foarte mult, având încheiate contracte foarte mari cu Complexul Energetic Oltenia, producător de energie pe cărbune.

Firma Ydail s-a dotat cu utilaje moderne, trecând astfel la alt gen de lucrări, modernizări de drumuri, în prezent societatea fiind cea mai puternică din Gorj, dar şi din Oltenia. În prezent, numele lui Iordache nu mai apare în această societate care a avut încheiate contracte de modernizări de drumuri cu o mare parte din primăriile din Gorj, dar şi cu Consiliul Judeţean Gorj. În campania electorală s-a ajuns în situaţia hilară ca mai mulţi primari de la PSD să îşi declare susţinerea faţă de candidatul PNL la Senat. 

Ion Iordache le-a cerut jurnaliştilor în urmă cu ceva timp să nu-l mai asocieze cu firma Ydail, pentru că nu mai are niciun rol în această societate. Greşeala a fost comisă chiar de către şeful său de partid, Dan Vâlceanu, ales deputat de Gorj, care a afirmat în momentul lansării candidaturilor pentru Parlament că Ion Iordache execută prin societatea Ydail lucrări de calitate.

Politic, Ion Iordache a activat la PNL, după care a devenit preşedintele ALDE Gorj. În campania electorală de la alegerile locale din acest an a fost prezentat ca o nouă achiziţie de către conducerea PSD Gorj, Iordache a negat că a fost înscris în partid, susţinând că a oferit consultanţă.

Ion Iordache are o declaraţie de avere care se întinde pe mai multe pagini. El deţine 88 de terenuri, o flotă de maşini, unele de lux, o ambarcaţiune, o serie de imobile, sume mari în conturi şi monede din aur de 140.000 de lei. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Autorităţile ungare au deschis o anchetă, după ce un român susţine că a fost agresat de vameşi. „Să se facă dreptate“ VIDEO

Spitalele din Gorj se golesc de pacienţi cu COVID-19. Rata de infectare este cea mai scăzută din ţară

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite