Scriitoare şi cadru universitar cu origini gorjeneşti, distinsă cu Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emilia Ivancu, scriitoare şi lector de Limba şi Literatura Română la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia, a primit, joi, 17 decembrie, Ordinul în grad de Cavaler care i-a fost conferit anul trecut, prin decret prezidenţial, de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ceremonia a fost restrânsă şi a avut loc Ministerul Educaţiei şi Cercetării Naţionale. 

„Am avut astăzi bucuria de a-i oferi doamnei Georgeta Emilia Ivancu Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler, conferit de Preşedintele României, Klaus Iohannis, prin Decretul 1022/2019. 

La acea dată, doamna lector se afla în Polonia, acolo unde îşi desfăşura activitatea în cadrul Universităţii "Adam Mieckewicz" din Poznan.

Mi-a făcut o deosebită plăcere ca, în cadrul unei ceremonii restrânse, ţinând cont de restricţiile impuse de situaţia epidemiologică, să-i înmânez doamnei Ivancu distincţia binemeritată, atât pentru contribuţia avută la promovarea Limbii şi literaturii române şi a imaginii României peste hotare, cât şi pentru susţinerea activă a culturii româneşti.

Felicitări, doamnă lector, vă mulţumesc pentru întâlnirea încărcată de emoţie! Îmi doresc să am nenumărate astfel de ocazii prin care să-mi pot exprima aprecierea pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba actului educaţional“, a transmis Monica Anisie, ministrul Educaţiei Educaţiei şi Cercetării.

Emilia Ivancu este lector de Limba şi Literatura Română la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia, şi are o catedră rezervată la Universitatea din Alba-Iulia. Ea a publicat numeroase volume de studii şi traduceri şi este co-autor al Dicţionarului polono-român/româno-polon, Editura Nowela 2012.

„Înmânarea a venit ca o surpriză“

„Aşa cum spuneam anul trecut, când am aflat despre emiterea decretului prezidenţial, este o onoare şi o obligaţie, de altfel, de a-mi continua activitatea în domeniul limbii, literaturii şi culturii române. Înmânarea a venit ca o surpriză. Nu mă aşteptam, mai ales că medalia a calatorit întâi la Varşovia, eu, intre timp, relocându-mă 

în Bucureşti. Este un bun prilej să mă gândesc la oamenii frumoşi întâlniţi pe drumul acesta, profesori si studenţi, prieteni dragi ai mei şi ai României, universitatea poloneză care susţine de mai bine de jumătate de secol studiile romaneşti în Poznan, Institutul Limbii Romane, aflat în subordinea Ministerului Educatiei şi Cercetării, care susţine aceste lectorate de limba română în lume, precum şi Universitatea «1 Decembrie 1918», din Alba Iulia-locul unde m-am format şi de care aparţin. Le mulţumesc Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis şi Doamnei Ministru Monica Cristina Anisie pentru aceasta distincţie!“, a transmis Emilia Ivancu.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite