Sabia lui Tudor Vladimirescu, portretul revoluţionarului şi proclamaţia de la Padeş, la Muzeul Judeţean de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusă la Târgu Jiu timp de o lună                                  Foto: Alin Ion
Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusă la Târgu Jiu timp de o lună                                  Foto: Alin Ion

Sabia revoluţionarului Tudor Vladimirescu, împreună cu celebrul portret al pictorului Theodor Aman, precum şi proclamaţia de la Padeş au fost expuse la Muzeul Judeţean de Istorie Târgu Jiu.

Cele trei obiecte deosebit de importante vor putea fi admirate timp de o lună în municipiul Târgu Jiu. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a două secole de la Revoluţia din 1821, care a deschis calea clădirii României moderne. 

Deschiderea expoziţiei a avut loc în parcul de lângă Muzeul Judeţean de Istorie. 

sabie tudor vladimirescu

Cele trei obiecte sunt scoase foarte rar din Muzeul Naţional de Istorie, astfel că expoziţia reprezintă un prilej deosebit pentru a le putea admira. „Este o sabie de gală. Tudor Vladimirescu nu a luptat cu ea. Mă bucur că nu trece chiar atât de neobservat anul acesta, care este important pentru istoria României: bicentenarul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. Capitala morală şi istorică a acestui eveniment este Târgu Jiu. Este o lecţie de istorie pe viu, destinată în primul rând elevilor şi tinerilor care nu mai ştiu nimic din ce au făcut înaintaşii noştri. Piesele au fost aduse cu eforturi la Târgu Jiu. Toate muzeele din România îşi doreau să ajungă acolo“, a spus Adrian Tudor, reprezentant al organizaţiei Rotary, care a organizat acest eveniment. 

sabie tudor vladimirescu

Curs de istorie în sala în care sabia, portretul şi proclamaţia sunt expuse

Ştefan Ghimiş, preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Educaţie Respect, a spus că o oră de istorie ar putea să se desfăşoare în sala în care se afla cele trei obiecte: „Adresez o provocare profesorilor de istorie să organizeze un curs la Muzeul Judeţean, lângă sabia lui Tudor, portretul revoluţionarului şi proclamaţia“. 

sabie tudor vladimirescu

Elevii prezenţi, ieri, la vernisajul expoziţiei, în care mai pot fi văzute şi alte obiecte specifice perioadei Revoluţiei nu au ştiut prea multe despre Tudor Vladimirescu şi Revoluţia de la 1821. 

Pe sabie este gravat numele lui Tudor Vladimirescu

sabie tudor vladimirescu

Sabia lui Tudor Vladimirescu a mai fost adusă la Târgu Jiu şi în urmă cu cinci ani. „Sabia datează din anii 1761-1762. A fost dăruită de Tudor Vladimirescu de către de ţarul Rusiei, pentru participarea între 1806 şi 1812 la Războiul Ruso-Turc. Pe sabie este inscripţionat numele lui Tudor Vladimirescu în litere chirilice, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din Imperiul Otoman, probabil la Damasc. Este de categorie Tezaur. Are o semnificaţie artistică, pe lângă cea istorică, pentru că mânerul este deosebit de decorat“, a spus Florin Georgescu, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite