Râu cu păstrăvi, plin de gunoaie. Ecologist: „Este mizerie adunată din zonele traversate“
0Râul Jaleș (Sohodol), care traversează mai multe localități din județul Gorj până la vârsare în râul Tismana, este plin de gunoaie, cu toate că în apele cursului de apă încă mai trăiesc păstrăvi și cleni, pești specifici apelor de munte.

Un tânăr vrea să îl ecologizeze pe zona localității Arcani și le face voluntarilor o propunere inedită.
„E cineva interesat să vină voluntar la o ecologizare? Ne propunem să ecologizăm cam un kilometru de râu. Acesta se află la 15 kilometri de Târgu Jiu. Ține păstrăv și clean, dar AJVPC l-a uitat. Pun bătaie 2 litri de palincă de Bihor și 5 litri din stocul propriu“, a transmis Alex Alexandru pe un grup de Facebook.
Claudiu Fiu, fostul vicepreședinte al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj și unul dintre voluntarii de mediu cunoscuți din județul Gorj, spune că astfel de acțiuni au, din păcate, rezultate, pe termen scurt.
„Este o soluție temporară. Ba mai mult, am observat că după fiecare astfel de acțiune pe care am organizat-o au apărut bipezii care spun «Lasă, bă', gunoiu' aci, că vin ăia și strâng». Eu vin cu drag, dar soluția corecta și viabilă este măsura coercitivă... Amendă! Acolo să nu fie toleranță.
Sunt acțiuni care au efect pe termen scurt, care trebuie repetate. Pe termen lung, doar coerciția și măsuri luate de instituțiile competente, de forță, care pot aplica sancțiuni coercitive. Am făcut acțiuni de curățenie pe râul Jiu, dar gunoaiele sunt la loc într-un timp foarte scurt. În aceste locuri, gunoaiele sunt aduse de pescari sau de cei care vin la picnic. Sunt mai multe instituții care pot aplica amenzi, de la poliție și până la comisarii gărzii de mediu“, arată Fiu.
Claudiu Fiu a precizat că mizeria este adunată din localitățile traversate de acest râu: „Este mizerie adunată de prin văile și din zonele pe care le traversează. Lumea aruncă resturile în șanț, iar acestea sunt preluate atunci când apa mai mare și se strâng într-un anumit punct, care este de colmatare“.
Jaleșul izvorăște din localitatea Runcu, dintr-o zonă de munte.
„Izvorul râului Jales, unul dintre afluenții de dreapta ai râului Tismana. Inedit la acest izvor este faptul că se află la baza unui perete înalt de calcar, iar apa izvorăște cu putere «bolborosind» si recirculând nisipul adunat în timp. Apa este de o culoare albastră-verzuie și răcoarea din jurul izbucului în timpul verii, te invită să zăbovești cat mai mult si sa privești jocul păstrăvilor curcubeu“, se prezintă pe site-ul Runcugorj.ro.