Delta de pe Jiu, formată natural, pe lacul de acumulare de la Târgu Jiu. A devenit cuib pentru specii rare FOTO
0O veritabilă deltă, paradis pentru faună, s-a format în Gorj, pe lacul de acumulare de pe râul Jiu. Acesta se află pe teritoriul municipiului Târgu Jiu, chiar în apropiere de centrul orașului.











Aici trăiesc o serie de păsări și animale, care sunt protejate de lege, deoarece sunt pe cale de dispariție, cuibărindu-se în luxurianta vegetație specifică.
Delta formată pe lacul de acumulare atrage ca un magnet pasionații de fotografie și iubitorii de natură. Aceștia vin din toată țara pentru a surprinde vietățile care au găsit aici un mediu propice.
„Se pot observa de pe mal cu ochiul liber sau, mai bine, cu un binoclu. Nu încalcă vreo legislație, dacă ajung acolo cu barca, numai să afecteze în vreun fel acest loc minunat. Sunt foarte mulți fotografi care vin special din țară ca să surprindă păsările care sunt pe cale de dispariție și astfel sunt protejate de lege“, spune Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj.
Cum s-a format delta de pe Jiu
În zona municipiului Târgu Jiu este primul lac de acumulare de pe râul Jiu, astfel că aici au fost aduse de aproximativ 30 de ani toate aluviunile, care au format mici insule.
„E un lac de acumulare care s-a colmatat datorită faptului că este primul de pe Jiu și aluviunile și pământul fertil aduse de viitori s-au depus și au format mai multe insule. Sunt cam patru insulițe cu copaci și vegetație de luncă și trei insule cu stuf. S-a dezvoltat pe acestea o vegetație specifică lacurilor de câmpie și deltelor“, a mai explicat Claudiu Fiu.

Ce păsări trăiesc în delta de pe Jiu
Lacul de acumulare de pe Jiu a devenit casă pentru o diferite specii de păsări și animale. „Vegetația respectivă a creat o biodiversitate a faunei acvatice și cinegetice. Sunt specii de păsări și pești întâlnite cel mai des în câmpia Dunării și Delta Dunării, care au găsit condiții propice de viață și de înmulțire. Chiar cuibăresc și nu sunt multe zone unde se întâmplă asta. Am găsit cuibare de lebădă, corcodel, și chiar o colonie de cormorani. Sunt specii de păsări protejate de lege, cum ar fi stârcul, cormoranul, egreta, stârcul. De asemenea, tot aici întâlnim vidra și intenționăm să aducem câteva familii de castori, pentru că fac niște baraje specifice care protejează peștele. S-a făcut un experiment pe Oltul mijlociu și sunt exemplare chiar până la Vâlcea“, a mai adăugat Claudiu Fiu.
Acesta susține că este indicat ca mulți dintre profesorii să vină cu elevii în Parcul Central din Târgu Jiu, pentru a face o lecție deschisă.
A fotografiat păsări rare
Cristian Caval este unul dintre fotografii pasionați să imortalizeze păsările din delta de pe Jiu. El petrece multe ore, pentru a fotografia o vietate care trăiește în acest loc special. „Am reușit să fotografie stârcul cenuşiu, egreta albă mică, cormorani, stârcul pitic, stârcul de noapte, găinuşe de baltă. Lebedele pot fi văzute de toată lumea. Este o mare bucurie că am reușit să le fotografiez", arată Cristi Caval. Acesta a făcut o pagină pe Facebook unde postează diferite fotografii cu natura din jurul orașului său.