Video Blocuri comuniste dintr-o așezare minieră, demolate. Edili: „Costa mai mult finalizarea lor“ VIDEO

0
Publicat:

Trei blocuri construite în anii '80 din comuna Mătăsari, județul Gorj, care nu au mai fost finalizate, sunt demolate. Administrația locală spune că aceasta era singura soluție pentru vestigiul comunist pentru care nu exista cerere.

Acestea nu au fost finalizate și s-au degradat, astfel că nu au fost locuite vreodată. Autoritățile au încercat să le valorifice, dar fără să reușească, astfel că s-a decis demolarea acestora.

Primăria comunei Mătăsari plătește 800.000 de lei unei societăți de profil care se ocupă de demolarea clădirilor.

Blocurile sunt construite din anul 1984-1985. Nu au fost finalizate niciodată. Nu mai exista vreo soluție pentru reabilitarea lor. Localitatea noastră s-a depopulat foarte mult. Am ajuns de la 10.000 de locuitori la 5.000, în prezent. Nu există cereri pentru acordarea de locuințe. Reabilitarea blocurilor ar fi însemnat costuri foarte mari și o investiție nu este rentabilă. Trebuie făcută o expertiză, iar aceasta costă foarte mult. Am încercat să le valorificăm, dar nimeni nu a dorit să le preia, nici măcar gratuit“, a spus viceprimarul localității Mătăsari, Dorin Ionescu.

Acesta a precizat că demolarea celor trei blocuri costă aproximativ 800.000 de lei, iar pe terenul eliberat se vor realiza parcări sau parcuri.

Lucrările se desfășoară foarte bine. Deocamdată, eliberăm terenul și, apoi, o să stabilim ce destinație vor avea. Cel mai probabil, se vor amenaja parcări și spații verzi“, a spus viceprimar comunei Mătăsari.

Potrivit acestuia, autoritatea locală dispune de apartamente pe care le poate pune la dispoziție, în regim de chirie, dar nu sunt solicitări. 

Materialul din demolări va fi utilizat pentru amenajarea unor terenuri

Materialul rezultat în urma demolării blocurilor va fi folosit pentru amenajarea unor terenuri pe care primăria va realiza o serie de investiții.

„Cu materialul rezultat vrem să amenajăm un teren pe care îl avem pentru realizarea unui centru de colectare cu aport voluntar pentru deșeurile reciclabile și a unui alt teren pe care urmează să se monteze panouri fotovoltaice“, a mai adăugat viceprimarul Dorin Ionescu.

În Mătăsari mai sunt și alte blocuri nelocuite. Acestea au fost părăsite de locatari, după disponibilizările masive din minerit, atunci când oamenii veniți din alte zone ale țării au plecat spre locurile de baștină.

„Încercăm să găsim soluții pentru aceste blocuri. Sunt trei foste cămine de nefamiliști și alte două blocuri aflate lângă gurile de mină. Nu am renunțat la ideea de a le reabilita. În aceste imobile se mai află câte o persoană sau două“, a precizat viceprimarul.

Consilieri: „Primăria nu a încercat să le finalizeze“

Consilierul local, Ion Buzărin (USR), susține, în schimb, că se putea găsi o modalitate de reabilitare: „Se puteau realiza locuințe pentru tineri prin ANL și nu a fost făcută o expertiză tehnică cu privire la reabilitarea lor. Primăria nu a încercat să le finalizeze. Materialul rezultat este dus într-o fostă haldă minieră. Se putea folosi la amenajarea de drumuri sau terenuri“ 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite