Procesul cu statul francez pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi va începe peste două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul român se va judeca pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi
Statul român se va judeca pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a demarat acţiunile de repatriere a rămăşiţelor lui Constantin Brâncuşi la Hobiţa, a declarat că procesul va începe peste aproximativ două săptămâni.

Casa de avocatură Tuca Zbarcea, în colaborare cu avocaţii francezi de la August&Debouzy, va reprezenta statul român în procesul care va începe peste puţin timp la Paris, pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşi ale lui Constantin Brâncuşi, care este îngropat în cimitirul din Montparnasse, din Paris. Dan Cristea, Senior Associate la Tuca Zbarcea, i-a transmis cerut sprijinul lui Laurian Stănchescu: „Îngrijorarea avocaţilor francezi se leagă de posibilitatea ca sculptorul să fi menţionat în testament că doreşte să fie înmormântat pe teritoriul statului francez, caz în care repatrierea ar fi imposibilă. Am găsit o copie a testamentului şi o astfel de menţiune nu există. Odată ce această condiţie este îndeplinită, trebuie identificată cea mai apropiată rudă de sânge a lui Constantin Brâncuşi, care trebuie să fie autoarea cererii de deshumare înaintată municipalităţii pariziene“.

160 de semnături pentru aducerea osemintelor lui Brâncuşi

Laurian Stănchescu spune că a reuşit să realizeze arborele genealogic a lui Constantin Brâncuşi şi că a obţinut semnături pentru aducerea la Hobiţa a osemintelor lui Brâncuşi de la 160 de rude: „Procesul se bazează pe documentul pe care l-am primit de la Primăria Paris, în care se spune foarte clar că repatrierea este posibilă dacă demonstrăm că există rude de sânge ale lui Constantin Brâncuşi în viaţă şi care îl cer acasă. Am discutat cu rudele lui Brâncuşi şi mi-au dat toate documentele. Am 160 de semnături trecute prin notariat şi cu apostila de la Haga prin care ei îl cer acasă. Niciun stat din lume nu se opune când rudele lui Constantin Brâncuşi îl cer acasă. Mă bazez pe semnăturile descendenţilor lui Constantin Brâncuşi şi pe documentul de la Primăria Parisului“.
 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite