„Pomană“ electorală, plătită din banii minerilor. Mahări din minerit, trimişi în judecată pentru delapidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de directori din mineritul gorjean au fost trimişi în judecată pentru că au aprobat plata în mod ilegal, după cum susţin procurorii, a 300.000 de porţii de mâncare. În plus, o petrecere cu scopuri electorale a fost decontată tot din banii minerilor.

Daniel Burlan, fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în dosarul „Masa caldă“ pentru comiterea infracţiunii de delapidare. Acesta este acuzat că din funcţia pe care a deţinut-o a dispus şi a acceptat decontarea din fondurile societăţii, prin intermediul conturilor subunităţilor miniere, a sumelor destinate plăţii unor prestaţii efectuate în mod nelegal şi fără bază contractuală către SC Cazare Cantine SA Motru. Potrivit procurorilor, au fost decontate mese oferite unor persoane care nu erau îndreptăţite, inclusiv sportivi, prejudiciul fiind de peste două milioane de lei noi. 

Şi Vasile Ogârlaci, cel care a deţinut funcţia de director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost trimis în judecată pentru delapidare, pentru acelaşi motiv. Prejudiciul cauzat de acesta s-ar ridica la aproape 650.000 de lei.

Şefi din minerit, trimişi în judecată

În acelaşi dosar a mai fost trimis şi în judecată Alexandru Ciorecan, pentru complicitate la delapidare. Acesta este acuzat că a acceptat, la solicitarea directorilor unităţilor miniere, să acorde mese în afara cadrului contractual, respectiv sportivilor şi alto persoane neîndreptăţite. Ciorecan i-ar fi cerut şefei de cantină să cuprindă mâncarea oferită sportivilor în procesele verbale de recepţie aferente meselor servitre personalului angajat al unităţilor miniere. Prejudiciul cauzat de acesta se ridică la peste 2,8 milioane lei. 

În această cauză au mai fost trimişi în judecată tot pentru delapidare Mihai Caragea, şef al Cariereri Roşiuţa, Daniel Olaru, contabil şef la Cariera Roşiuţa, Vasile Creţan, fost directo al EMC Motru şi al Carierei Roşiuţa, Mircea Mezinca, director al EMC Motru. Sorin Ioan Iovan, fost şef al Cariererei Lupoaia şi ex director al E.C. Lupoaia, Florentin Gheorghescu, fost şef al Carierei Roşiuţa şi şi ex director al E.C. Roşiuţa, Vasiel Râbu, fost consilier judeţean PSD şi ex director al EMC Motru, Ion Ghiga, fost şef al carierelor Roşiuţa şi Lupoaia, Ion Dondera, fost director al BATS Motru şi director economic EMC Motru, Nicolae Stelescu, fost contabil şef la Cariera Roşiuţa, Liviu Giuranu, contabil şef la cariera Lupoaia, Constantin Bojincă, gestionar la Cariera Lupoaia, Sebastian Năstasie, gestionar, Marinela Căciulan, fostă şefă la Cantina Restaurant din Motru, Nicolae Giuran, fost director al BAVA Motru, Valentin Tatomir, fost director al ELCFU Motru şi alţi angajaţi. 

Aproximativ 300.000 de porţi au fost decontate ilegale

Potrivit procurorilor, au fost decontate ilegal aproape 300.000 de porţii de mâncare, în perioada 2009-2013, în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei. Au beneficiat de mâncare sportivii legitimaţi la Clubul Sportiv Minerul Motru şi Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 de la secţiile fotbal, lupte şi box. Conform oamenilor legii, mesele au fost decontate ilegal din fondurile destinate achitării hranei personalului angajat la carierele Roşiuţa şi Lupoaia. 

Pomenile electorale, decontate de EMC Motru

În luna noiembrie 2012, la iniţiativa lui Vasile Râbu, Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 a organizat un eveniment festiv cu ocazia împlinii a 50 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv, cu toate că în luna septembrie s-ar fi împlinit această perioadă.

„În realitate, acest eveniment a fost unul electoral, fiind organizat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. De precizat că directorul Rîbu Vasile, cât şi cei doi directori de la Carierele Roşiuţa şi Lupoaia, respectiv Ghiga Ion şi Creţan Vasile erau membrii marcanţi ai alianţei politice USL“,

se arată în rechizitoriu. Procurorii au stabilit că porţiile au fost decontate ilegal. 

Procurorul de caz a dispus disjungerea cercetărilor şi formarea unui nou dosar penal pentru fostul director general al SNLO, pentru căa  virat în contul cluburilor sume mai mari de bani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite