Piţărăii cu măşti din Cloşani au ajuns în centrul Târgu-Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Moşii» şi «Babele» au dansat prin Târgu-Jiu
«Moşii» şi «Babele» au dansat prin Târgu-Jiu

Peste 200 de colindători  de pe tot cuprinsul judeţului Gorj au venit astăzi în centrul municipiului Târgu-Jiu, ca să prezinte tradiţiile şi obiceiurile de iarnă specifice acestei zone din Oltenia.

14 ansambluri şi formaţii folcorice au participat la Alaiul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Iarnă. Cel mai inedit obicei prezentat a fost piţărăii cu măşti, unic în Oltenia, care se practică în satul Cloşani, din comuna Padeş. Mai mulţi «Moşi»şi «Babe», aşa cum se cheamă măştile, au dansat de zor prin Piaţa Prefecturii. Obiceiul se practică în dimineaţa ajunului Crăciunului, când alaiul de piţărăi porneşte în colindat pe la toate casele din sat. Unii tineri care au împlinit vârsta majoratului se costumează cu măşti făcute de ei din diferite piei de animale. Aceştia merg şi se costumează într-o peşteră de la marginea satuluio, pentru că nu trebuie să afle nimeni cine se ascunde în spatele măştii. „M-a ajutat bunicul să-mi fac masca. În ajun de Crăciun, o să mergem într-o peşteră din apropiere unde ne vom costuma, pentru că nu trebuie să ştie nimeni cine este cu adevărat în spatele măştilor“, spune Marius Stanciu, elev, în vârstă de 17 ani. Acesta spune că «Moşii» fac tot felul de năzbâtii: „Dacă m-a supărat cineva, merg la el şi îl împing sau dacă îmi place de o fată mă voi duce să o sărut, pentru că nu ştie cine este sub mască. La casele unde nu iese nimeni, le scoatem porţile din balamale şi le mutăm“.

Peste 200 de colindători au venit în Piaţa Prefecturii Adevarul
image

Acest obicei se practică în satul Cloşani de mai multe generaţii. „Ne-am născut cu el, şi la fel bunii şi părinţii noştri. Sunt măşti făcute din piele de capră sau de oaie, iar alţii le-au confecţionat din piele de vânat, de lup sau vulpe. Cam toţi cei care poartă măşti şi le fac singuri, iar cine nu ştie vine şi întreabă, iar eu le arăt“, a spus Carmen Sarcină, de 43 ani, care conduce Ansamblul folcloric Roua din Cloşani. Piţărăii primesc colaci, nucă, mere şi biscuiţi. Seara are loc o horă a satului, unde toţi băieţii îşi dau jos măştile.
 
Pielea de urs cântăreşte 20 de kilograme

Ursul este un alt obicei practicat între Crăciun şi Anul Nou în zona Polovragi. Mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi cu cojoace din oaie şi piele de urs pleacă în colindat. Ion Ciulă, de 53 de ani, este ursar şi poartă în spate o piele de urs veche de 30 de ani, în greutate de 20 de kilograme: „Nu este artificială. E naturală de urs. Nu mai ştiu de unde provine că e foarte veche, cam de 30 de ani. La noi în zonă se păstrează acest obicei şi în fiecare an mergem cu Ursul. E cam grea pielea că are cam 20 de kilograme, dar m-am obişnuit“. Cel mai bătrân membru din alaiul de colindători este Sanda Nicolae, în vârstă de 78 de ani. Bătrânul spune că tinerii nu prea mai păstrează tradiţiile străvechi: „De copil merg în colindat. Ursul este un obicei specific zonei noastre de munte“.
La prezentarea obiceiurilor de iarnă au mai fost prezente ansambluri din comunele Tismana, Teleşti, Runcu, Turburea, Curtişoara, Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite