Măsuri după ce Coloana lui Brâncuşi a fost zgâriată de o fată de 12 ani. Atingerea operelor ar putea fi interzisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Târgu Jiu intenţionează să adopte o serie de măsuri de protejare a operelor lui Brâncuşi, după ce o fetiţă în vârstă de 12 ani a zgâriat cu o pietricică Coloana „fără de Sfârşit“.

Incidentul a avut loc duminica trecută, chiar sub privirile mamei, care a fost sancţionată contravenţional de către poliţiştii locali cu suma de 500 de lei. 

Incindentul nu este singular, opera de artă find plină, la bază, de scrijelituri cu litere sau desene. Anul trecut, poliţiştii locali au aplicat 72 de sancţiuni celor care au vandalizat opera, iar de la începutul anului şi până în prezent, au fost date 16 amenzi în valoare totală de 3.300 de lei. 

Senzori pentru a stopa accesul la opere

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“ din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a spus că se vor introduce o serie de măsuri de protejare a operelor, astfel încât vizitatorii să nu mai poată intra în contact cu acestea: „Un asemenea incident nu poate să bucure pe nimeni. Factorul uman, alături de cel fizic, este unul dintre cele mai nocive. Am iniţiat, deja, un proiect, care este prins în planul de amenajare a Căii Eroilor. Este vorba de introducerea senzorilor de perimetrizare a operelor. De asemenea, este în curs de avizare proiectul de introducere a camerelor de supraveghere video a operelor lui Brâncuşi care se află în cele două parcuri din  Târgu Jiu.

Coloana

Se lucrează la propunerea către Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu cu privire la adoptarea unei hotărâri de care să limiteze accesul şi chiar să interzică atingerea operelor brâncuşiene şi protejarea lor. Am în vedere întărirea pazei şi conceperea unui regulament care să prevadă modul în care se face curăţenie în zona operelor brâncuşiene din Parcul Coloanei şi din Parcul Central. Urmează să fie montate şi panourile de avertizare, care sunt avizate de Ministerul Culturii“. 

În momentul de faţă, există o hotărâre de Consiliu Local care permite aşezarea pe scaunele de la Masa Tăcerii. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite