Locurile de poveste din Polovragi, casa zeilor daci și mărturia stilului brâncovenesc FOTO
0Despre comuna gorjeană Polovragi am putea spune cu ușurință că este norocoasă: situată între munți, ea și-a putut pune la adăpost istoria milenară și şi-a păstrat frumusețea naturii așa cum este în firescul lucrurilor.

Comuna Polovragi din Gorj, situată la poalele Munților Parâng și Căpățânii, în apropiere de Drumul Național 67 Târgu Jiu-Râmnicu Vâlcea, este cunoscută în special pentru mănăstirea veche de peste o jumătate de mileniu și peșterea lui Zamolxe, zeul dacilor, care, potrivit legendei, își avea sălașul în acest loc.
Însă, în ultima perioadă au apărut aici și alte atracții, cum ar fi expoziția în aer liber de sculpturi dacice în lemn, un traseu montan care-i duce pe turiști pe un platou aflat deasupra Peșterii Polovragi, acolo unde există vestigiile unei cetăți dacice și de unde se pot admira de sus o parte din satele localității.

Unele pensiuni le oferă turiștilor chiar și ghizi. „Sunt grupuri organizate și au nevoie de oameni care să cunoască locurile, în special traseele de munte. Alții vin și ne întreabă ce să viziteze și între ce ore. Îi însoțim, atunci când sunt grupuri organizate. Turiștii sunt foarte încântați de zona noastră. Le place mai ales că se află într-un cadru natural deosebit și că sunt departe de agitația marilor orașe“, a spus Ana Maria Caralicea, proprietara uneia dintre cele mai mari pensiuni din localitate.
Potrivit acesteia, cei mai mulți turiști sunt încântați de Cheile Oltețului și de platoul de deasupra peșterii pe care reușesc să urce pe un traseu montan marcat corespunzător: „Peisajul este unul deosebit de frumos de acolo de sus, de unde se pot vedea toate satele și localitățile învecinate. În plus, se ajunge și la Crucea lui Ursache. Traseul montan poate fi parcurs de oricine, de la mic la mare, dacă este echipat corespunzător. Este marcat de salvamontiști și este accesibil“, a mai precizat Ana Maria Caralicea.

Crucea lui Ursache a fost ridicată în anul 1808 în cinstea și ca mărturie a existenței lui Ursache Căpitan de Plai, ocrotitor al Novacilor și Polovragilor. Cele două fețe ale crucii de piatră sunt inscripționate în slavona veche.
Locul zeităților
Turiștii pot petrece câteva zile de poveste în Polovragi, în mijlocul naturii, dar mai ales al istoriei. Aceștia pot vizita Peștera lui Zamolxe, care se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 de metri. Din cei zece kilometri ai peșterii cartați de speologi, doar 800 de metri de galerie se pot vizita. În peșteră este o temperatură constantă de 8-9 grade Celsius și poate fi vizitată, astfel, în orice anotimp. Pășind în interior, vizitatorii descoperă o altă lume.
Peștera a fost adăpost pentru localnici în vremurile de restriște, iar o bună perioadă de timp, aici s-a retras și călugărul Pahomie de la Mănăstirea Polovragi, aflată în apropiere. Călugărul a desenat pe unul dintre pereți, în tehnica negru de fum, simbolul morții. Desenul este denumit chiar „Moartea cu coasa“ și se bănuiește că monahul dorea să-i țină la depărtare în acest fel pe curioși. De asemenea, o altă curiozitate din peșteră este „Scaunul lui Zamolxe“, o piatră în formă de tron.

O altă atracție a localității Polovragi este mănăstirea, care datează, potrivit istoricilor, din jurul anului 1505. Ctitorii lăcașului de cult sunt Radu Comisul și Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona. În timpul domnului Constantin Brâncoveanu, lăcașul de cult a fost restaurat, fiindu-i înălțată turla și înfrumusețată cu un pridvor în stil brâncovenesc. Biserica Mănăstirii Polovragi, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, este realizată în stil bizantin, fiind una dintre puținele de la noi din țară care mai păstrează vechiul stil. Mănăstirea are o colecție muzeală de icoane pe lemn și sticlă, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, precum și peste 3.000 de volume de carte veche.
Bogățiile naturii
Cheile Oltețului reprezintă una dintre principalele obiective turistice din Gorj, zona fiind declarată arie naturală protejată de interes național. Cheile au o lungime de aproximativ 2 kilometri și separă Masivul Parâng de Munții Căpățânii. La un moment dat, cei doi munți aproape se întrepătrund, ajung la o distanță de 70 de centimetri, motiv pentru care Cheile Oltețului sunt considerate cel mai îngust canion din Europa. Apa Olteţului rămâne undeva jos, la 25 de metri faţă de nivelul drumului, şi este greu de observat.
Turiștii care ajung în Polovragi pot să mai viziteze Peștera Muierii, din comuna învecinată, Baia de Fier, Pădurea Colorată, Căsuța Răsturnată și Castelul Vrăjitoarelor, comuna Bumbești Pițic. „În medie, turiștii petrec la noi în jur de trei zile. De obicei, ei revin și în anii următori“, susține Ana Maria Caralicea.
Aceasta spune că în localitate este nevoie de amenajarea unui parc de aventură pentru ca turiștii să rămână în localitate o perioadă mai lungă.







Mâncare locală, de la poalele Parângului
Tânăra antreprenoare spune că o altă dorință a majorității turiștilor care ajung în zonă este să deguste mâncăruri cu specific local. „Mulți turiști ne solicită mâncare specifică locului și preparată tradițional, cu ingrediente de la oamenii din zonă. Cele mai apreciate din meniu sunt ciorba de burtă, carnea la garniță, gulașul cu carne de vânat și papanașii cu dulceață de afine. Bineînțeles că avem o colaborare strânsă cu producătorii locali“, a mai adăugat Ana Maria Caralicea.
Potrivit acesteia, cei mai mulți turiști care ajung în Polovragi sunt din București, Dolj și Cluj: „Vin și turiști străini, în special motocicliști, care fac un traseu pe Transalpina și fac o pauză la noi“.
Între timp, a mai apărut o nouă atracție: o expoziție de sculpturi în lemn cu temă dacică. Sculpturile se află chiar la intrare în Mănăstirea Polovragi. Numărul exponatelor crește în fiecare an, pentru că se organizează o tabără de sculptură, unde sunt invitați artiști de toate vârstele.
Polovragi, de la casă de vacanță la domiciliu permanent
În Polovragi există, în prezent, 30 de pensiuni. „Mai sunt în construcție mai multe pensiuni, care vor fi gata până la sfârșitul acestui an. Autoritățile au în plan să amenajeze un parc de aventură“, a relatat Andreea David, președintele Asociației de dezvoltare locală a comunei Polovragi.
Cetățeni din alte zone ale României au fost atrași de frumusețea locului și s-au stabilit în Polovragi. „A venit o familie din Constanța și a cumpărat o casă în centrul comunei. O altă familie din București a construit o casă de vacanță, iar patru-cinci familii au venit din Craiova. Unii dintre ei au ieșit la pensie și au căutat o localitate unde să poată trăi în liniște. Alte familii fac naveta la Craiova și au deschis unități de cazare“, a mai spus Andreea David.
Un sat de vacanță va fi ridicat după Cheile Oltețului într-o zonă deosebit de frumoasă. Primăria Polovragi a concesionat aproape 90 de loturi pentru construcția de case de vacanță și cabane. Prima construcție a fost deja ridicată și altele sunt în execuție. De asemenea, a fost aprobată o singură culoare pentru fațade, respectiv alb, și se vor folosi mai mult materiale precum lemnul și piatra, iar acoperișul va fi din șiță sau din țiglă. Loturile au fost concesionate de persoane din Dolj, Gorj, București, Constanța și din județe din Moldova.