Locuitorii de pe o stradă din Târgu Jiu se opun construcţiei unui bloc cu patru etaje. „Este o stradă veche, cu case vechi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii de pe strada 30 Decembrie se opun construcţiei unui bloc cu 4 etaje                Foto: A.I.
Locuitorii de pe strada 30 Decembrie se opun construcţiei unui bloc cu 4 etaje                Foto: A.I.

Locatarii de pe o stradă din municipiul Târgu Jiu sunt revoltaţi, după ce un cunoscut om de afaceri din oraş vrea să ridice un bloc cu patru etaje, deşi zona este doar de case, iar regimul de înălţime admis de este de P+2. Aceştia au semnat o petiţie care a fost depusă la Primăria Târgu Jiu.

 17 proprietari de case de pe strada 30 Decembrie, din municipiul Târgu Jiu, au semnat observaţiile privind intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Oamenii se tem că lângă casele lor va fi ridicat un bloc cu patru etaje, iar intimitatea lor nu va mai putea fi respectată şi zona va suferi din punct de vedere arhitectonic. În plus, blocul trebuie prevăzut cu un număr suficient de locuri de parcare. „Respingem ideea de a schimba destinaţia unei zone de locuinţe individuale, strada 30 Decembrie (fosta Matei Basarab), fiind o stradă veche, cu case vechi (locuinţa noastră are peste 100 de ani) într-o zonă mixtă cu locuinţe colective prin construirea unui bloc P+4 cu spaţii comerciale la parter.

Considerăm că schimbarea destinaţiei va afecta pe toţi locuitorii acestei străzi, iar nouă, vecinilor direcţi, ne va diminua calitatea vieţii (liniştea, intimitatea, lumina solară, poluarea). Ar putea fi afectată chiar structura de rezistenţă a casei noastre, având în vedere vechimea ei“, se arată în petiţia locuitorilor de pe strada de 30 Decembrie.

Aceştia mai arată că nu s-a respectat legislaţia în domeniu cu privire la aprobarea PUZ: „ Constatăm că nu a fost aplicată Metodologia de informare şi consultare a publicului (30 Decembrie 2010); la art. 10, Metodologia prevede identificarea părţilor interesate, precum şi posibilitatea de a discuta cu iniţiatorul de a exprima rezerve, observaţii, înainte ca acesta

să obţină avizul autorităţilor competente. De altfel, ordinul nr. 176/N/16 August 2000 prevede ca o condiţie obligatorie în eliberarea PUZ, necesitatea unei consultări pe parcursul

demersurilor pentru aprobare. Nu înţelegem necesitatea derogării viitoarei construcţii de la regimul de înălţime, în zonă nefiind decât case cu un nivel, maximum două. Ce excepţie poate prezenta simpla propunere a unui dezvoltator privat?“.

Cine este investitorul

Locuitorii mai susţin că strada este şi aşa foarte aglomerată: „Strada 30 Decembrie, extrem de aglomerată, cu sens unic, nu poate face faţă unui trafic suplimentar, cauzat de locatarii celor 40 de apartamente prevăzute, de personalul spaţiilor comerciale, de maşinile de aprovizionare. Deja ne este dificil accesul auto în propria noastră curte, strada fiind flancată de numeroase vehicule pe ambele părţi“.

Semnatarii petiţiei mai arată că investitorul, ginerele omului de afaceri Nicolae Sarcină, care a fost frecvent în zonă, a scos deja la vânzare apartamente într-un bloc P+4 prin intermediul unei agenţii imobiliare. 

„Schimbarea destinaţiei va duce la un grad de ocupare de peste de peste 45%“

Laura Dragotescu locuieşte pe strada 30 Decembrie şi se opune transformării în zonă mixtă, adică blocuri şi case: „S-a solicitat transformarea în vină zonă mixtă, din zonă rezidenţială, aşa cum este în prezent. Investitorul vrea să mărească limita de înălţime la P+4, pentru că în Planul Urbanistic General este p+2. Chiar am observat un anunţ dat la o agenţie imobiliară în care deja se pun în vânzare locuinţe într-un bloc cu un regim de înălţime de P+4. 

Prin schimbarea destinaţiei zone se poate construi un cartier de blocuri. 

Ne-am opus am solicitat să nu se admită schimbarea destinaţiei. Regimul actual înseamnă un grad de ocupare a terenului de 30 la sută, iar schimbarea destinaţiei va duce la un grad de ocupare de peste de peste 45%. Din schiţa publicată rezulta ca nu sunt prevăzute suficiente locuri de parcare pentru apartamente şi spaţiile comerciale.

Există intenţia de elaborare a PUZ-ului, care trebuie aprobat de Consiliul Local, iar noi ne opunem. Conform legii, trebuie să se organizeze o dezbatere publică la care trebuie să fim chemaţi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite