La 81 de ani, student la Construcţii de Maşini. Lecţia de voinţă a gorjeanului Ilie Uţă, omul care nu se lasă de şcoală: „Mă simt tânăr şi vreau să mă perfecţionez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Uţă, un bărbat în vârstă de 81 de ani din Târgu Jiu, este student în anul III la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii de stat „Constantin Brâncuşi“ (UCB). Bătrânul, care în tinereţe a obţinut diplomă de subinginer, spune că a decis să-şi continuie studiile, pe locurile cu taxă, la vârsta a treia, pentru a se perfecţiona.

Ilie Uţă s-a născut în anul 1934 şi studiază la specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM), iar anul viitor va deveni absolvent al facultăţii.  Acesta este subinginer şi s-a hotărât să urmeze Facultatea de Inginerie pentru a se perfecţiona. „Prima facultate pe care am urmat-o a fost cea de subingineri, specializarea Utilaje. M-am înscris la a doua facultate din dorinţa de a cunoaşte cât mai mult, de a completa studiile mele de subinginer. Poate că am întâmpinat şi unele greutăţi în producţie şi asta m-a determinat să mai fac o facultate pentru a ajunge spre perfecţiune“. 

Studentul în vârstă de 81 de ani a lucrat la mai multe unităţi ecnomice şi a fost chiar profesor la mai multe licee din Târgu Jiu. „Am lucrat la mai multe întreprinderi, printre ultimele fiind Renel Craiova, după care am fost profesor în învăţământ şi am avut gradul II. Am predat la Liceul Ecaterina Teodoroiu, Liceul de Chimie şi la Liceul de Materiale de Construcţie“, a spus studentul de 81 de ani. 

Vrea să se mai înscrie la o facultate 

Ilie Uţă ne spune că se simte în putere şi că, dacă este posibil, vrea să pună în aplicare cunoştinţele dobândite în anii de facultate. Acesta spune că se gândeşte să se mai înscrie la o facultate, dacă  sănătatea îi va permite acest lucru: „Dacă viaţa îmi va permite, mă voi gândi şi la o altă facultate. Am lucrat mai mult în domeniul energetic şi facultatea la care am fost trimis de întreprindere a fost Energetica, după aceea am fost trecut la Automatizări”, confirmă octogenarul.

Îşi ţine secret vârsta

Ilie Uţă stă în bancă alături de colegi cu peste o jumătate secol mai tineri, care ar putea să-i fie nepoţi, dar asta pare să nu-l deranjeze. Îşi ia notiţe foarte conştiincios, pentru că nu vrea să piardă vreo informaţie care-i este predată. „Nu mă deranjează sunt mai tineri decât mine. Eu mă simt în putere şi chiar anii pe care-i am nu îmi apasă pe umeri“, ne-a precizat Ilie Uţă.  

image

Colegii lui Ilie Uţă nu ştiu ce vârstă are acesta, pentru că nu-i place să-şi dezvăluie etatea. „Nu îmi place să-mi spun vârsta, pentru că nu asta contează. Contează cum mă simt şi cum gândesc. Sufletul îmi este tot tânăr, pentru că, dacă mă simţeam altfel, nu mai veneam la facultate. Îmi plac colegii mei mult mai tineri, pentru că alături de ei mă simt mult mai bine“. 

Nu lipseşte de la cursuri 

Colegii studentului octogenar spun că acesta este în competiţie cu ei, pentru că se pregăteşte pentru examene şi vrea mereu să obţină note mari. Studentul Leonardo Cristian Talianu, student în acelaşi an, mărturiseşte că este uimit de vivacitatea colegului care a depăşit pragul a 80 de ani de viaţă:

„Este un model pentru noi toţi, pentru că vine tot timpul la facultate la vârsta dumnealui, deşi nu ştim exact ce vârstă are. Este o persoană foarte activă, dornică să înveţe şi să ia note mari. Avem toţi un respect deosebit pentru dumnealui şi în considerăm ca pe un părinte sau un bunic. Îi mai cerem câteodată ajutorul, pentru că are mare experienţă şi ştie mai multe decât noi“.

Un student model 

Ştefan Ghimiş, prorectorul universităţii din Târgu Jiu, este profesorul studentului octogenar. Acesta spune că Ilie Uţă este tot timpul prezent la cursuri şi nu a lipsit niciodată, fiind un exemplu pentru ceilalţi tineri: „Nu lipseşte de la niciun curs. Este un model pentru ceilalţi elevi. Îmi doresc ca toţi studenţii să fie la fel de conştincioşi ca şi el“.

Prorectorul universităţii susţine că iniţiativa bătrânului de a urma o a doua facultate, în ciuda vârstei înaintate este de lăudat: „Este doprinţa dumnealui de a-şi completa studiile, de a cunoaşte mai mult. Poate că am întâmpinat unele greutăţi şi de asta am vrut să cunosc mai multe. Este un student care ne arată că se poate învăţat la orice vârstă şi este un exemplu pentru colegii lui. Este un student care vrea să înveţe la o vârstă altfel faţă de colegii lui. Ne bucurăm să avem astfel de studenţi care vor să înveţe la orice vârstă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite