Invazie de berze în Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berzele pot fi întâlnite, în județul Gorj, la tot pasul, chiar și pe marginea drumurilor naționale, numărul acestora fiind mult mai mare față de alți ani.

În comuna Godinești, localnicii deja s-au obișnuit cu înaripatele care și-au făcut cuiburi pe stâlpii de electricitate de la porțile caselor. Octavia Stângaciu, 54 de ani, ne spune că păsările chiar s-au domesticit și vin tot mai aproape grădini și locuințe: „În fiecare an, berzele vin pe acest stâlp, unde și-au făcut cuib. M-am obișnuit cu ele și îmi place. Primul lucru pe care îl fac dimineața este să văd ce face barza. Acum nu se mai sperie de noi și vin chiar în grădină să caute de mâncare. Am văzut că sunt mai multe păsări decât în alți ani. Barza din fața casei noastre are trei-patru pui. Ne sunt și de ajutor, pentru că în acest an sunt foarte mulți șerpi, iar berzele îi mănâncă“.
Lunca din satul Celei și cea de lângă localitate Vânăta, din orașul Tismana, sunt locurile preferate de berze. „Vin foarte multe. Se strâng în special seara. Dacă încerc să mă apropii mai mult de ele se sperie și zboară. Nu am văzut niciodată așa de multe ca în acest an. În sat au apărut mai multe cuiburi noi“.

Berzele sunt numărate

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj efectuează, în această perioadă, recensământul berzelor. „Această acțiune are loc în fiecare de an. Am observat și eu, la prima vedere, că sunt mult mai multe păsări față de alți ani. Este un lucru bun, pentru asta înseamnă că au găsit aici un mediu propice de viață, iar în timpul călătoriei au avut pierderi semnificative. Recensământul va fi finalizat peste două săptămâni“, a spus Elisabeta Juvelouiu, reprezentant al APM Gorj

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite