Gunoaiele din fosta groapă de deşeuri a municipiului Târgu Jiu cad direct în râul Jiu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele ies direct din mal şi cad în apă
Gunoaiele ies direct din mal şi cad în apă

Apa râului Jiu a erodat un mal care se află în incinta fostei gropi de gunoi a oraşului. Solul este plin de deşeuri care cad efectiv în apa râului.

Un pescar a filmat modul în care s-a produs eroziunea şi cum deşeurile ajung în apă: „Apa a rupt malul. La o jumătate de metru sub nivelul solului. Eroziune a ajuns la nivelul gunoaielor. Această apa frumoasă este colmatată cu mizerii. Nu vede nimeni? Nu interesează pe nimeni! A mai rămas o distanţă mică până la acel deal de gunoi. Gunoiul cade efectiv în Jiu. Păcat! Avem o ţară frumoasă, cu ape frumoase şi ne batem joc! poate fi regularizat acest curs pentru a nu mai eroda“, a spus acesta într-o postare pe Facebook.

„Există riscul ca eroziunea Jiului să ajungă în corpul depozitului“

Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, a : „Lucrurile stau aşa cum se prezintă în filmare. Eroziunea de mal estre în imediata apropiere a depozitului de deşeuri. Am contactat Apele Române pentru că lucrările de refacere a digului sunt de competenţa lor. Urmează să primim un răspuns. Dacă nu se va interveni în scurt timp există riscul ca eroziunea Jiului să ajungă în corpul depozitului, pentru că mai există o distanţă foarte mică, de câţiva metri. Probabil că eroziune a început din vara trecut“.

Au fost obţinuţi bani pentru regularizarea Jiului

Mircea Eleodor Chimerel, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a precizat că terenul cu gunoaie afectat de eroziune se află în proprietatea Primăriei Târgu Jiu, care a obţinut fonduri pentru realizarea lucrărilor de regularizare şi îndiguire: „Este vorba de terenul Consiliului Local Târgu Jiu. Dânşii au primit cu titlu gratuit terenul care a fost prevăzut ca groapă de cenuşă a fostului CET. Lucrările de apărare la inundaţii al fostului CET Târgu Jiu sunt incluse în obiectul preluat.

Groapa de cenuşă s-a transformat în groapa de gunoi a oraşului Târgu Jiu. Această groapă a fost închisă, fiind neconformă, şi s-a făcut celălalt depozit.

Există pericolul ca să fie afectată groapa veche de gunoi. După inundaţiile din iunie 2020, Primăria Târgu Jiu a făcut demersuri să obţină finanţare pentru refacerea digului şi a fost obţinută o sumă de 7 milioane de lei, fonduri de la guvern. Primăria dispune de bani şi lucrarea a fost atribuită, fiind desemnat şi câştigătorul. Lucrarea va consta în regularizarea râului Jiu, refacerea digului şi alte lucrări.

Lucrarea se află în procedură de avizare“.

   

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite