FOTO VIDEO Un drapel uriaş de peste o sută de metri a traversat Calea Eroilor. 97 de lampioane tricolore au fost înălţate lângă Coloana lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împlinirea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România a fost marcată în municipiul Târgu Jiu într-un mod unic.

Un drapel uriaş de peste o sută de metri, purtat de peste 300 de persoane, în cea mai mare parte elevi de la liceele din Gorj, a traversat municipiul Târgu Jiu, pe Calea Eroilor, între operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de Sfârşit. Atunci când drapelul uriaş a pornit pe traseul de peste un kilometru, ploaia s-a oprit ca la un semnal. Participanţii au scandat diferite lozinci de acum aproape o sută de ani: „Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească“.

image

În Parcul Coloanei fără de Sfârşit, lângă opera lui Brâncuşi, folkistul Florin Camen împreună cu cei prezenţi la acţiune au cântat Imnul «Deşteaptă-te române» şi mai multe melodii patriotice, iar liceenii au jucat o horă a unirii lângă Coloana fără de Sfârşit. La final, participanţii au ridicat la cer 97 de lampioane tricolore, momentul fiind unul magic. 

Liceenii au participat în număr mare la manifestare

Aproximativ 300 de persoane au fost prezente la acţiune. 

„Elevii sunt de la mai multe licee din judeţul Gorj: Colegiul Naţional «Spiru Haret», Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Naţional «Mihai Viteazu» din Bumbeşti Jiu. Au venit elevi de la Motru şi de la Padeş. Nu am întâmpinat probleme pe traseu. Drapelul a fost adus din Basarabia şi are peste o sută de metri. A fost sfinţit prima dată la Izvorul Mureşului, din Harghita şi l-am resfinţit la Masa Tăcerii,

a spus Valentin Chepeneag, preşedintele Platformei Unionistă «Acţiunea 2012», filiala Gorj. 

image

Manifestarea a fost organizată de Platforma Unionistă «Acţiunea 2012», filiala Gorj, în parteneriat cu Asociaţia Culturl Eroilor „Regina Maria“, filiala Gorj, Societatea de Ştiinţe Istorice din România şi Consiliul Judeţean al Elevilor. 

image

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării, Parlamentul Republicii Democratice Moldoveneşti, a votat unirea Basarabiei cu România. Basarabia  a fost, astfel, prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România, după care au urmat celelalte provincii româneşti:0 Ardealul, Crişana, Banatul, Maramureşul şi Bucovina. 

    

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite