FOTO Produse tradiţionale şi meşteşuguri la Festivalul Toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Toamnei se va desfăşura până duminică
Festivalul Toamnei se va desfăşura până duminică

Piaţa Prefecturii din centrul municipiului Târgu Jiu s-a transformat de astăzu în Piaţa Târgoveţilor. Aici puteţi să degustaţi mâncăruri şi produse tradiţionale, dar să şi admiraţi meşteşugurile de altădată.

În «Piaţa Târgoveţilor» se găsesc produse tradiţionale: de la dulceţuri şi siropuri făcute acasă de gospodine şi până la sarmale în foi de viţă şi brânză afumată. Tot aici se mai află şi meşteri populari, care au reînviat tradiţiile de altădată. 

Pe parcusul celor trei zile de Festival, zona va fi animată de precupeţe, târgoveţi, meşteri în lemn, olari, tarafuri, va fi deschisă o mustărie, unde trecătorii vor vedea cum se face mustul, dar îl vor şi gusta, alături de pastramă de oaie, alăturat o să fie animat un han, unde se vor servi sarmale cu piftii, turtă de mălai şi ţuică fiartă, în străchini şi câni de lut, cu linguri de lemn. Va fi deschisă şi o cămară a murăturilor, unde oaspeţii vor asista la demonstraţii cu reţete vechi, având posibilitatea să participe la preparare, pentru ca apoi să-şi ia acasă borcanele făcute chiar de ei, dar vor putea şi să cumpere murături gata pregătite. În fiecare zi vor fi organizate concursuri la care participarea este deschisă. Pe o scenă din apropiere, seara vor fi spectacole cu muzică lăutărească şi cei prezenţi vor fi invitaţi să se prindă în horă. 

Festivalul Toamnei a luat locul Zilei Recoltei

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat că manifestarea va lua amploare de la an la an: „Am luat această iniţiativă de a organiza prima ediţie a Festivalului Toamnei plecând de la organizarea Zilei Recoltei. Prin acest festival dăm posibilitatea producătorilor şi a celor care lucrează în domeniu să-şi vândă produsele. Sper ca acest începuit să devină o tradiţie, iar participarea să devină numeroasă de la an la an. De la prima ediţie, participarea este numeroasă. Sunt de toate în această Piaţă a Târgoveţilor. Cetăţenii municipiului Târgu Jiu au posibilitatea să vadă din fiecare câte ceva: producători de produse tradiţionale, meşteri populari, oameni care continuă tradiţiile“.

La festival sunt prezenţi şi meşterii Şcolii Populare de Artă. „Participăm cu o expoziţie realizată de Filomela Tiştere, de covoarea tradiţionale olteneşti. Mai este prezent şi domnul Nicolae Văideanu, meşter în arta lemnului şi o expoziţie de cusături tradiţionale“, a spus Alexandru Bratu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite