FOTO Primul spectacol desfăşurat în faţa Peşterii Polovragi: zeul suprem al geto-dacilor a fost reînviat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zamolxis, zeul suprem al geto-dacilor, a fost reînviat în cadrul unui spectacol desfăşurat chiar la intrare în Peştera Polovragi, care mai poartă şi numele personajului legendar.

Actorii Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» au pus în scenă un spectacol în care personajul principal a fost Zamolxis, zeul suprem al geto-dacilor. A fost prima manifestar artisitică desfăşurată chiar în faţa Peşterii Polovragi, aflată pe Cheile Olteţului, cunoscută şi sub denumirea de Peştera lui Zamolxis.

Actorii au purtat costume specifice perioadei istorie pe care au încercat să o recreeze. Spectacolul de teatru prezentat s-a intitulat „Locaşul sfânt al lui Zamolxis“. 

Zamolxis, un învăţat zeificat

Legenda şi anumite scrieri leagă numele lui Zamolxis de Peştera Polovragi. Potrivit unor surse istorie, Zamolxis a călătorit prin lume şi a acumulat multe învăţături în domeniul astronomiei, prevestirii şi medicinii. După ce s-a întors pe meleagurile natale, a juns vicerege. Astfel, a pus să i se amenajeze o pestera pe muntele cunoscut mai târziu sub denumirea de Kogaion, muntele sacru al dacilor. El s-a retras aici în singurătate. Pentru că poporul nu îl mai asculta, el a disparut timp de patru ani pentru a-i da o lecţie, iar când s-a întors a fost zeificat. Zamolxis a ajuns să fie considerat zeul cerului senin şi al soarelui. Acesta controla locurile unde ajungeau dacii după moarte. 

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite