FOTO Festin gastronomic la „Festivalul Răciturilor“ de la Tismana. Piftiile din păstrăv sau fazan, cele mai neobişnuite răcituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Răciturilor a avut loc la Vila Ursu din Tismana
Festivalul Răciturilor a avut loc la Vila Ursu din Tismana

Piftii tradiţionale, din carne de porc sau pasăre, ori specialităţi din păstrăv ori fazan au fost prezentate la „Festivalul Răciturilor“, manifestare care a avut loc ieri, la Tismana.

14 pensiuni din judeţul Gorj, dar şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, au participat la cea de-a opta ediţie a Festivalului Răciturilor. Bucătarii pensiunilor au pregătit, pe lângă răcituri, şi preparate tradiţionale, mâncăruri tradiţionale. Pe lângă bucatele tradiţionale, pe terasa Vilei Ursu a avut loc şi un spectacol de muzică şi dansuri populare.

Maria Bojincă, de la pensiunea „Brâncuşi“ de la Peştişani, participă la Festivalul Răciturilor chiar de la prima ediţie. Aceasta ne explică ce trebuie să conţină o piftie gustoasă şi făcută aşa cum trebuie:

„Am pregătit piftii de fazan, de păstrăv, de caras, curcan, sărmăluţe, fazan umplu, pâine făcută acasă. Ca o răcitură să aibă consistenţă şi să fie gustoasă trebuie să se folosească multă carne, de preferat din gospodărie. Piftia trebuie făcută în oale de pământ şi la foc moderat“. 

„Popasul lui Brâncuşi“

Elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ au pregătit un stand cu mâncăruri tradiţionale, denumit „Popasul lui Brâncuşi“. „Am pregătit plăcintă cu mere caramelizată, turtă, sarmale şi, bineînţeles, răcituri de pasăre şi de porc, precum şi un platou ţărănesc. Toate produsele sunt făcute de către elevii de la specializarea de alimentaţie publică, sub îndrumarea doamnei profesoare Narcisa Călugăru“, a precizat Bianca Dragotă, elevă în clasa a X-a. 

Tismana

Mihai Jerca, de la pensiunea Plaiul Castanilor, din Tismana, a venit cu preparate făcute cu produse din propria gospodărie: „Am pregătit sărmăluţe specifice pensiunii Plaiul Castanilor din Tismana, pentru că folosim carne de porc din propria gospodărie şi legume din propria grădină. Avem sărmăluţe, brânză, ceapă cu ardei, slăninuţă şi plăcintă de mere toate preparate din produse din ferma proprie“. 

Festivalul arată potenţialul gastronomic din Gorj

Primarul localităţii Tismana, Marian Slivilescu, a spus că potenţialul gastronomic al zonei este foarte mare:

 „Este un festival care are maturitate. Exponatele pe care le-au adus participanţii sunt din ce în ce mai apetisante şi estetice. Prin acest eveniment se încearcă să se atragă atenţia asupra potenţialului nostru gastronomic, pentru că în zonă sunt atât crescători de animale, iar piftia are la bază acest ingredient, precum şi păstrăvării. Este o posibilitatea de a valorifica produsele agricultorilor prin intermediul pensiunilor turistice. Este prezentă o asistentă numeroasă, asta şi pentru că este o zi în care temperatura şi soarele sunt generoase. Sperăm că prin acest fel de manifestări să le oferim celor care ne calcă pragul clipe frumoase“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite