FOTO Barză cu piciorul rupt, găsită în curtea unei locuinţe din Gorj. Un medic veterinar a luat-o în grija sa şi încearcă să o salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barza este tratată de medicul veterinar Bogdan Milcu              Foto: facebook.com/AnimalProtectRolfKaiser
Barza este tratată de medicul veterinar Bogdan Milcu              Foto: facebook.com/AnimalProtectRolfKaiser

O barză a fost găsită, în urmă cu câteva zile, de un localnic din comuna Băleşti în curtea casei sale. Pasărea nu se putea deplasa, fiind lovită la picior.

Bărbatul care a găsit-o a anunţat un medic veterinar, care s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că barza avea piciorul rupt, probabil în urma contactului cu firele de înaltă tensiune. Bogdan Milcu a luat pasărea în grija sa la cabinetul veterinar şi va încerca să-i salveze piciorul. 

„A venit în zbor şi probabil că s-a lovit de firele de înaltă tensiune. Vis-a-vis de locul în care a căzut era şi un cuib de berze. M-am deplasat unde era barza lovită şi am constatat că are fractură de femur la piciorul drept şi am luat-o să o îngrijim pentru că nimeni nu voia să se implice sau să face ceva. Momentan este stabilă. I-am administrat tratament specific păsărilor sălbatice. Va urma o operaţie şi o să încercăm să-i salvăm piciorul. Se va pune un fixator la picior, dar recuperarea va fi îndelungată, pentru că păsările care zboară au os pneumatic, nu măduvă osoasă, şi se irigă mai greu. Recuperarea durează în jur de două luni“, a spus medicul veterinar Bogdan Milcu. 

barza

Se apără cu ciocul

Bogdan Milcu speră că aceasta se va recupera până când va trebui să zboare către ţările calde. Barza îl lasă doar pe medicul veterinar să o atingă.

barza

„Pericolul cel mai mare este la reţeaua de înaltă tensiune. Starea ei este stabilă. O hrănim şi o hidratăm. E puţin speriată, însă s-a mai calmat. Este cuminte. Momentan, mă lasă doar pe mine s-o ating. Ea vrea să se apere şi ciocul este destul de periculos. Sper că se va recupera şi va putea să zboare către ţările calde“, a adăugat Bigdan Milcu. 

Piciorul riscă să fie amputat

Există riscul amputării piciorului, iar, în această situaţie, medicul veterinar se gândeşte să amenajeze un loc special, în cazul în care legea va permite, pentru ca barza să trăiască în continuare. „Dacă piciorul nu se va recupera va trebui amputat şi să-i facem un fel de proteză şi atunci nu va mai putea să zboare. Probabil că o să-i construim o volieră ca s-o ţinem pentru tot restul vieţii.  Nu ştiu dacă ne permite legea, pentru că sunt păsări protejate de lege, dar în acest caz are o anumită suferinţă“, a mai precizar medicul veterinar. 

Bogdan Milcu spune că este prima dată când tratează o barză: „Am mai tratat păsări sălbatice cu probleme, cum ar fi bufniţe, şoimi şi tot felul de păsări răpitoare, dar niciodată o barză“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite