Fabrica din Gorj care l-a falimentat pe Irinel Columbeanu a fost vândută. Va produce pentru Ikea

0
Publicat:

Fabrica de materiale de construcții din județul Gorj din cauza căreia a falimentat omul de afaceri Irinel Columbeanu a fost vândută de lichidatorul judiciar.

Fabrica lui Columbeanu a fost vândută Foto: Arhivă Adevărul
Fabrica lui Columbeanu a fost vândută Foto: Arhivă Adevărul

Societatea acestuia se află în procedura de lichidare judiciară de mai mulți ani, din cauza datoriilor acumulate. Noul investitor vrea să transforme fabrica într-una de mobilă.

Primarul orașului Târgu Cărbunești, Dănuț Birău, spune că fosta fabrică a lui Columbeanu va produce componente de mobilier pentru Ikea: „Investitorul a cumpărat de la lichidator o parte din terenurile și clădirile pe care le avea fosta fabrică a domnului Columbeanu la Tg-Cărbunești. A solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru construirea unei fabrici pentru materiale folosite la realizarea de mobilier pentru un cunoscut brand internațional”.

150 de persoane vor lucra în fabrica de mobilă

Producția la noua fabrică de mobilă va începe peste aproximativ un an și jumătate, în urma mai multor investiții. Primarul localității Târgu Cărbunești a precizat că aproximativ 150 de persoane vor lucra în cadrul fabricii de mobilă.

Dănuț Birău spune că și Primăria Târgu Cărbunești are de recuperat datorii în sumă de 600.000 de euro, dar nu crede că banii vor fi recuperați: „În urma vânzării activelor, banii obținuți vor fi folosiți pentru achitarea datoriilor. Din păcate, la primărie nu au ajuns mulți bani, pentru că prima dată trebuie să își recupereze banii statul și ANAF-ul. Avem o datorie de recuperat de peste 600.000 de lei. Suntem înscriși la masa credală“.

Columbeanu: „Voi revoluționa acest domeniu“

Decăderea lui Columbeanu a început din cauza fabricii de la Tg. Cărbunești
Decăderea lui Columbeanu a început din cauza fabricii de la Tg. Cărbunești

Fabrica a fost deschisă de Irinel Columbeanu în Târgu Cărbunești în anul 2006. A ales să investească în Gorj pentru că era zona natală a tatălui său.

Acesta a susținea că a descoperit un nou ciment revoluționar care poate fi folosit și la temperaturi foarte scăzute.

„Am făcut la Targu Carbunești o fabrică ce va produce acest nou produs pe care l-am denumit după mine, «columbeanit». Voi intra pe piața construcțiilor și cred că voi revoluționa acest domeniu. Am făcut la Târgu Cărbunești o fabrică ce va produce acest nou produs pe care l-am denumit după mine. Practic este vorba despre un altfel de ciment. Se întărește rapid, iar timpul de uscare se poate regla. Timpul de construcție va fi mai scurt, poate fi turnat la temperaturi mici, așa încât se va putea lucra și iarna”, spunea la vreme respectivă omul de afaceri Irinel Columbeanu, care mai susținea că cimentul său poate fi folosit și la -30 de grade Celsius.

Director al fabricii lui Columbeanu a fost o perioadă chiar și fostul primar PSD al orașului Tg. Cărbunești, Cristian Toader Pasti, în prezent consilier al președintelui Consiliului Județean Gorj.

Management defectuos la fabrica lui Columbeanu

Irinel Columbeanu s-a împrumutat aproximativ 7 milioane de euro în bănci pentru a deschide fabrica din Gorj. Din cauza managementului defectuos și a crizei din anul 2008, societatea Construct Materia Columbeanu, transformată ulterior Turbocim, deținută de Columbeanu, a fost înglodată în datorii.

ABM Investements firmă deținută de omul de afaceri Clement Mocanu, care a fost denunțătorul în dosarul de corupție a lui Nicolae Mischie, fostul președinte al PSD Gorj și al Consiliului Județean Gorj.

Columbeanu îi angajase la conducerea fabricii din Gorj pe Otilia Maria Semenciuc, administrator, și Clement Mocanu, project manager. Avocații lui Columbeanu au spus atunci pentru Adevărul că cei doi au fost demiși pentru că ar fi fost şi acţionari asociaţi în firma ABM Investements, erau în relaţii de concubinaj de mai multă vreme şi aveau un copil împreună.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite