Cum se prepară cea mai bună socată. Secretul băuturii răcoritoare tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada propice pentru culegerea florilor de soc este sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie. Băutura răcoritoare cu efecte benefice preparată din aceste flori este foarte apreciată de români. Cea mai bună socată se prepară doar din ingrediente naturale, fără alţi conservanţi.

Potrivit unei reţete din bătrâni, pentru obţinerea băuturii răcoritoare este nevoie de numai 14 flori mari de soc, de dimensiunea unei palme, cât mai parfumate, zece litri de apă minerală plată, un kilogram de zahăr, patru lămâi şi 10-12 boabe de orez. 

Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de zece litri, după care se adaugă apa şi lămile tăiate felii şi stoarse de sucul lor în apă. Este recomandat ca două dintre lămâi să fie curăţate de coajă pentru că lasă băutura va deveni prea amară. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. 

A doua zi se adaugă zahăru şi boabele de orez, după care se amestecă bine. Borcanul se acoperă şi se lasă la fermentat încă trei-patru zile. 

Borcanul nu trebuie să fie închis ermetic, pentru a permite o circulaţie a aerului. În aceste zile compoziţia trebuie amestecată de cel puţin două ori pe zi.

Mentă proaspătă în socată

Când compoziţia devine gălbuie şi mirosul este puternic atunci băutura este gata. Sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon, se pune în sticleşi se depozitează la frigider sau în locuri întunecoase şi rece.

Socata se serveşte rece şi se poate adăuga în pahare 2-3 frunze de mentă proaspătă.

Cum trebuie culese florile de soc

Florile de soc trebuie culese doar în perioadele însorite. Trebuie să evitaţi sp culegeţi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate, pentru că sunt plne de praf. 

Beneficiile florilor de soc

Florile de soc au proprietăţi diuretice şi laxative. De asemenea sunt recomandate pentru combaterea problemelor respiratorii, dermatologice, oculare, afecţiuni reumatice, cardiace sau de nutriţie, în curele de slăbire.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite