Cine a mai apelat la serviciile grupării Coldea pentru „consiliere“ într-un dosar penal

0
Publicat:

Robert Filip, primarul orașului Rovinari (PNL), din județul Gorj, ar fi apelat la serviciile grupării Coldea pentru „consiliere“ într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată pentru fraudă din fonduri europene.

Primarul din Rovinari ar fi apelat la serviciile grupării Coldea Foto: Arhivă Adevărul
Primarul din Rovinari ar fi apelat la serviciile grupării Coldea Foto: Arhivă Adevărul

Primarul a fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de Parchetul European, pentru o presupusă fraudă de trei milioane de euro din bugetul UE, sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune.

Conform, Aleph news, în cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a fi consiliat cu privire la problema din Justiție: „Primarul ar fi plătit, deja, 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro“, arată publicația.

După începerea anchetei DNA, gruparea ar fi cerut rezilierea contractului cu primarul din Rovinari.

La alegerile din data de 9 iunie, primarul Robert Filip a fost ales primar pentru al trei mandat cu peste 78%.

Am încercat să-l contactăm pe primarul Robert Filip în legătură cu aceste acuzații, dar nu a răspuns la telefon.

Acuzațiile procurorilor anticorupție

Primarul din Rovinari, Robert Filip, prim vicepreședintele PNL Gorj, socrul acestuia, un afacerist din Ilfov și alte două persoane au fost trimise în judecată.

Proiectul obținut de aceștia a avut o valoare de trei milioane de euro, bani care ar fi trebuit să sprijine dezvoltarea Deltei Dunării.

„La 19 decembrie 2022, Parchetul European (EPPO) din România a trimis un dosar penal Tribunalului București, în care cinci persoane și patru companii au fost puse sub acuzare pentru participare la o organizație criminală pentru a obține în mod fraudulos peste 3 milioane de euro în UE, fonduri pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Acuzațiile împotriva inculpaților includ folosirea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea ilegală de fonduri de la bugetul UE; și modificarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor”, se arată într-un comunicat emis de EPPO.

Printre acuzațiile aduse inculpaților se numără folosirea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea ilegală de fonduri de la bugetul UE și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor.

Conform procurorilor europeni, suspecții ar fi constituit un grup infracțional organizat, începând cu anul 2018, în scopul obținerii frauduloase de fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020): „Doi dintre suspecți ar fi pus la dispoziția grupului patru societăți comerciale care au obținut în mod fraudulos fonduri europene și le-au utilizat în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial. Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat“, a mai transmis Parchetul European.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite