Cine a fost Alina Roşca, graficiana care i-a uimit prin talent pe Marin Preda şi Nichita Stănescu. A avut un sfârşit tragic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Roşca a murit în urma unui incendiu
Alina Roşca a murit în urma unui incendiu

Artista Alina Roşca s-a stins din viaţă la doar 31 de ani, fiind considerată unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători artişti grafici ai României pre şi post-decembriste.

Gorjeancă la origini, Alina Roşca (1960-1991) a fost unul dintre cei mai promiţători tineri artişti graficieni. Artista i-a cunoscut şi a colaborat cu Marin Sorescu, Ion D. Sîrbu şi Nichita Stănescu.

A fost apreciată de aceştia pentru realul său talent şi pentru profunzimea operei sale. Atelierul de grafică al Liceului de Arte din Târgu Jiu îi poartă numele regretatei artiste.

A murit într-un mod cumplit 

Alina Roşca s-a stins din viaţă, după ce fusese rănită într-un incendiu în care a decedat şi soţul său. A lăsat în urmă o operă destul complexă şi plină de semnificaţii. Durerea din sufletul părinţilor săi, originarti din comuna gorjeană Leleşti,  nu s-a stins nici acum. Silvia Roşca, mama artistei grafice, a luptat din răsputeri ca opera fiice sale să să fie şi mai cunoscută, iar memoria ei să fie cinstită aşa cum se cuvine.

„Alina Roşca a lucrat grafică pentru cărţile lui Marin Sorescu. Lucrările sale sunt de o profunzime impresionantă, de o frumuseţe aparte. Expoziţia va cuprinde două tipuri de lucrări: grafica de carte pentru Marin Sorescu şi lucrări din ciclul Amintiri din casa bunicii (bunica de la Leleşti). Liceul de Artă din Târgu-Jiu va schimba numele atelierului de grafică, astfel acesta va purta numele Alinei Roşca. De asemenea, suntem în discuţii cu familia Alinei Roşca şi este vorba despre o donaţie către Primăria Târgu-Jiu, lucrări care vor intra în patrimoniul oraşului”,

a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

A fost profesor la Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu

Alina Roşca s-a născut la Craiova şi a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, unde a fost elevă a Suzanei Fântânariu, absolvind în 1978. Cu un an mai devreme a avut prima expoziţie, alături de alte colege. Ion D. Sîrbu consacra o cronică acestei expoziţii în revista „Ramuri” din 15 noiembrie 1977. 

În anul 1978 a expus din nou alături de colegii ei în holul Filarmonicii din Craiova. Între 1980-1984 a urmat cursurile secţiei de grafică ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, iar după absolvire a lucrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. În 1983 şi 1984 a participat la Salonul Republican de Grafică şi la expoziţia municipală de la Sala Dalles. În 1985, la expoziţia de grup de la Galeria ARTA din Craiova, organizată în cadrul Anului Internaţional al Tineretului, a expus o serie de gravuri în metal, ilustraţii la romanul lui Panait Istrati „Codin”.

A expus la Galeria de Artă „Place de Gaulle”

Alina Rosca


A deschis prima expoziţie personală de grafică la Craiova, în 1987. În acelaşi an a participat la Expoziţia Internaţională de la Breda, dion Olanda Olanda. A devenit membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici şi redactor la revista „Ramuri” din Craiova în 1990. În acelaşi an a primit o bursă de studii la Clermont-Ferrand (Franţa) din partea Ecole Regionale des Beaux-Arts Industriels şi a expus la Galeria de Artă „Place de Gaulle”. 

A realizat grafica pentru mai multe romane celebre

Alina Roşca a lucrat în domeniul graficii de carte, realizând ilustraţiile volumelor „Codin” şi „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati. Mai este cunoscută şi pentru că a ilustrat versuri ale poetului Marin Sorescu şi cartea pentru copii „Călător prin Ţara Fericirii”, fiind foarte apreciată pentru munca sa. S-a remarcat prin ciclul de lucrări autobiografice intitulat „Amintiri din casa bunicii”, considerat un adevărat „imn plastic” adus bunicii din Gorj. 

A colaborat cu Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, precum şi cu alte edituri, pentru care a realizat coperte de carte şi ilustraţii. Este prezentă în „Dicţionarul personalităţilor doljene”, tipărit la Craiova în 1999.

În anul 1991 a participat la Expoziţia Internaţională a Tineretului de la Sfântu Gheorghe şi a fost invitată la „Rassegna d’Arte, Musica e Spettacoli Fiera dello Salute” din Bologna (Italia) să deschidă o expoziţie personală cu 60 de lucrări. Cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, pe 13 iunie, a avut loc tragedia în urma căreia şi+a pierdut viaţa.

A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati” 

Un album comemorativ de artă al Alinei Roşca a fost lansat în anul 1993. Acesta cuprinde 76 de reproduceri: desene în peniţă, schiţe-portret, laviuri, pasteluri, gravuri în metal şi linogravuri, precum şi mai multe texte ce evocă personalitatea ei.

A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati”. În 1995 s-a deschis o expoziţie comemorativă la Galeriile Municipiului Bucureşti şi în 1997 la Galeria de Artă din Craiova. În 2001, la zece ani de la tragica dispariţie a artistei, la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziţie retrospectivă. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite