Cavoul familiei lui Sergiu Nicolaescu, revendicat de Primăria Târgu Jiu. Viceprimar: Văduva regizorului a anunţat că vrea să-l vândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgu Jiu intenţionează să revendice cavoul familiei lui Sergiu Nicolaescu. Anunţul a fost făcut de către viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, care ar fi aflat că văduva lui Sergiu Nicolaescu intenţionează să vândă locul de veci.

Cavoul poartă pe frontispiciu numele marelui om de film. Acesta a fost construit la începutul secoului trecut de către un avocat, Ştefan Dobruneanu, pentru înmormântarea soţiei sale. Aici se află deci rămăşiţele pământeşti ale soţiei avocatului Dobruneanu, Ecaterina, dar şi cele ale mamei lui Sergiu Nicolaescu. Imediat lângă cavou se află şi locul de veci al tatălui lui Sergiu Nicolaescu. 
 

Viceprimarul Adrian Tudor spune că există un testament prin care familia avocatui Dobruneanu donează cavoul Primăriei Târgu Jiu: „A găsit testamentul prin care cavoul este donat Primăriei Târgu Jiu. Nu se ştie cum a ajuns cavoul în proprietatea familiei Nicolaescu“. 

Cavoul, propus pentru a fi inclus pe lista monumentelor istorice

Viceprimarul Adrian Tudor vrea să solicite Ministerului Culturii includerea cavoului pe lista monumentelor istorice: „O să revendicăm cavoul, pentru că se pune problema şi de îngrijirea lui, care revine în sarcina Primăriei Târgu Jiu. Intenţionăm, de asemenea, să propunem includerea cavoului pe lista monumentelor istorice, mai ales că are o arhitectură aparte“. 

S-a născut într-un conac de pe malul Jiului

Actorul, regizorul şi scenaristul Sergiu Nicolaescu s-a născut într-un conac din Târgu Jiu, la data de 13 aprilie 1930. Tatăl său, Pantelimon Nicolaescu, era angajat ca inginer la o unitate de gospodărire aflată pe vremea aceea în subordinea primăriei. Casa în care a venit pe lume cineastul era locuinţă de serviciu pentru tatăl acestuia.

Casa, care avea o arhitectură specific românească, fusese primită de tatăl lui Sergiu Nicolaescu pentru a locui pe perioada când îşi desfăşura activitatea în cadrul Serviciului Tehnic al Primăriei Târgu Jiu. În această clădire era şi sediul Serviciului Tehnic. Interesant este că acest conac există şi în prezent şi se păstrează în condiţii foarte bune.

Imagine indisponibilă

„Pantelimon Nicolaescu s-a născut în anul 1902. A urmat în oraş cursurile gimnaziale şi le-a continuat cu cele liceale, ulterior absolvind cursuri universitare politehnice devenind inginer. Timp de câţiva ani, până în 1935, a condus Serviciul Tehnic al Primăriei Târgu Jiu, sediul acesteia fiind într-o clădire aflată mai târziu în interiorul IJIL Gorj, pe malul drept al Jiului. În această clădire a cărei imagine din anul 1925 o reproducem în lucrare (n.red – volumul Târgu-Jiu • Case • Oameni • Destine) s-a născut, în anul 1930, viitorul regizor şi actor de filme Sergiu Nicolaescu“, arată Ion Duguleanu, un cercetător al zonei Gorjului.
 

În anul 1935, tatăl lui Sergiu Nicolaescu şi-a luat familia şi a plecat la Timişoara. După plecarea din Târgu Jiu, familia Nicolaescu s-a stabilit în Timişoara, iar ulterior la Bucureşti, unde Pantelimon Nicolaescu a activat ca inginer şi cadru universitar, decedând în anul 1994. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite