Casa în care s-a adăpostit Tudor Vladimirescu, lăsată în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Vasile Moangă este năpădită de buruieni
Casa Vasile Moangă este năpădită de buruieni

Casa Vasile Moangă, una dintre clădirile reprezentative din municipiul Târgu Jiu, se degradează pe zi ce trece. Imobilul, declarat monument istoric de o importanţă deosebită, se află în posesia mai multor persoane, după ce a fost revendicat şi câştigat în instanţa de judecată.

Ultima dată, casa Vasile Moangă a fost sediul Secţiei de Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene «Christian Tell». În această clădire s-a adăpostit conducătorul Revoluţiei de la 1821, Tudor Vladimirescu. Cu toate că are o importanţă istorică deosebită şi o arhitectură specială, casa se degradează pe zice trece. Buruienile au început să crească în jurul monumentului, iar tencuiala de pe casă a început să cadă.Şi acoperişul este afectat, astfel că apa pătrunde în interior. 

Proprietarii doresc să vândă casa, dar cer o sumă foarte de mare. Nimeni nu se mai ocupă de întreţinerea monumentului.

   Statul nu este interesat să cumpere casa

Casa Vasile Moangă, consutruită în secolul al XVIII-lea, are o importanţă istorică deosebită şi o arhitectură specială. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice. Casa logofătului Vasile Moangă de strada Siretului a fost construită în jurul anului 1770, fiind martora multor evenimente importante din viaţa locuitorilor oraşului.

Deşi statul are prioritate să cumpere imobil, nicio instituţie nu s-a arătat interesată să achiziţioneze clădirea. „Proprietarii au încercat să vândă casa. Au depus o notificare şi la Direcţia de Cultură în acest sens şi sperăm că autorităţile locale vor încerca să ia acest bun cultural în patrimoniul judeţului Gorj. Statul român, în cazul în care face ros de bani, se poate folosi de dreptul de preemţiune asupra acestui imobil, care este valoros pentru Târgu Jiu şi judeţul Gorj", a spus Pompiliu Ciolacu jr., directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite