Calvarul unei persoane cu dizabilităţi pentru obţinerea permisului de conducere. „România, mulţumesc pentru drepturi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjeanul Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul cu rotile încă din copilărie, a povestit, într-o postare pe Facebook, ce dificultăţi a fost nevoit să înfrunte pentru a obţine permisul de conducere. De asemenea, acesta susţine că indemnizaţia acordată de stat acestei categorii de persoane nu acoperă cheltuielile suplimentare pe care trebuie să suporte.

Robert Gavrilescu povesteşte şi cum a reuşit să obţină permisul de conducere. El a fost nevoit să mergă în Bucureşti pentru a urma şcoala de şoferi, pentru că în Târgu Jiu sau în apropiere nu există maşină adaptată pentru persoanele cu handicap:

„Am făcut şcoala în Bucureşti, pentru că acolo era maşina adaptată şi omologată. Şcoala costa în 2008, 1.000 Ron pentru elevii normali. Pe mine m-a costat 1500 de lei. Trebuia să vină maşina să mă ia din faţa locuinţei. Plus un cost de 1.000 de Ron viaţa în Bucureşti că trebuia să mai şi trăiesc, deşi am avut norocul să stau la nişte prieteni care nu mi-au luat chirie şi nici bani pe mâncare. Deci, care şi unde sunt drepturile persoanele cu dizabilităţi? Nimeni nu înţelege că pentru noi viaţa e mult mai scumpă decât la un om normal. Un om normal din Bucureşti plăteşte 1.000 de lei şcoala de şoferi la care se adaugă micile cheluilei ( bilet de metrou sau de autobuz ). Eu persoană cu dizabilităţi din Târgu Jiu am am plătit în total pentru şcoala de şoferi 2.500 de lei. (…) România, mulţumesc pentru drepturi!“.

„Unde ne sunt drepturile“

Robert Gavrilescu şi-a achiziţionat de curând o maşină şi a povestit ce cheltuieli a făcut pentru a-şi putea conduce autoturismul: „Vorbim despre «drepturile» unei persoane cu dizabilităţi din România. Legea 448\2006 conferă aceste drepturi. Azi vorbim despre autovehicul. Comparăm drepturile unui şofer normal şi drepturile unei persoane cu dizabilităţi şi să vedeţi şi voi cine iese în avantaj şi cum o lege care conferă drepturi, obligă la extracosturi şi obligaţii mult mai mari pentru o persoană cu dizabilităţi. Am cumpărat o maşină ca orice cetăţean. Suntem scutiţi de impozit şi rovinietă, plătim R.A.R. 450 ron, numere roşii şi asigurare plus traducere acte 300 ron. Asigurarea este de 720 ron pe an la un motor de 1.9 TDI, plus numere definitive (la cerere 85 ron plus o taxa de 13 ron). Până aici toţi şoferii suntem egali, dar acum vine scutirea la rovinietă care este de 120 ron si impozit la primărie care pentru maşina mea este de 180 ron, deci 300 Ron scutire. Dar noi avem adaptarea, care costă 1250 Ron, plus combustibil Tg. Jiu – Bucureşti şi retur pentru adaptare. La un calcul simplu reiese că o persoană cu dizabilităţi are un cost de 1300 ron plus faţă de un şofer normal din Romania …Deci unde sunt drepturile?“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite