A nins pe Transalpina, cel mai înalt drum din România VIDEO

0
Publicat:

A nins, noaptea trecută, pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, la înălțimi de peste 1.500 de metri, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale au intervenit pentru îndepărtarea zăpezii.

Temperaturile au fost negative în Munții Parâng.

Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova a spus că s-a intervenit cu un utilaj pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă.

Circulația pe Transalpina este oprită pe aproximativ 30 de kilometri, între Rânca, din județul Gorj, și Obârșia Lotrului, din județul Vâlcea, acolo unde drumul ajunge la cele mai mari înălțimi, iar zăpada căzută este foarte mare. La începutul lunii mai au început lucrările de deszăpezire ale acestei porțiuni, pentru ca circulația să se poată relua la 1 iunie pe tot tronsonul drumului, în lungime totală de aproximativ 150 de kilometri. În această zonă, șoseaua ajunge la cel mai înalt punct, 2.145 de metri, în pasul Urdele.

Lucrătorii de la Drumurile Naționale au intervenit cu un utilaj pe Transalpina Foto: Captură DRDP
Lucrătorii de la Drumurile Naționale au intervenit cu un utilaj pe Transalpina Foto: Captură DRDP

Lucrările de îndepărtare a zăpezii sunt oprite în această perioadă din cauza vremii nefavorabile.

Unul dintre cele mai importante drumuri turistice din România

Transalpina este unul dintre cele mai importante drumuri turistice din România, alături de Transfăgărășan. Și turiștii străini sunt îndrăgostiți de Transalpina, astfel că pot fi întâlniți în număr mare atunci când circulația se reia pe tot tronsonul.

Drumul pornește din localitatea Bengești Ciocadia, din județul Gorj, și ajunge în localitatea Sebeș, din Alba. Transalpina străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Traversează Munții Parâng de la sud la nord.

De-a lungul șoselei există o serie de obiective turistice: Rânca, stâna Ștefanu sau lacul Oașa. În mai multe zone există pensiuni pentru cazarea turiștilor. Cele mai multe sunt în zona Rânca.

Mai este denumit și Drumul Regelui, deoarece a fost construit la ordinul Regelui Carol al II-lea, în perioada în care șeful Guvernul era gorjeanul Gheorghe Tătărăscu. În cinstea acestuia, în localitatea Novaci, după câțiva kilometri de urcare pe Transalpina, există un monument închinat acestuia. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite