Video Începe deszăpezirea Transalpinei, cea mai înaltă șosea din România. Când se va putea circula pe tot tronsonul VIDEO
0Deszăpezirea Transalpinei, cea mai înaltă șosea din țară, ar putea începe din mai, pentru ca traficul să fie redeschis pe tot tronsonul de aproximativ 150 de kilometri.
Lucrătorii de la Drumurile Naționale vor începe lucrările de deszăpezire de marți, 2 mai a.c., cu utilajele secțiilor de drumuri.
Circulația este închisă pe perioada sezonului rece între Rânca și Obârșia Lotrului, pe o distanță de peste 30 de kilometri, unde drumul traversează cele mai înalte zone.
Transalpina este cel mai înalt drum din țară și ajunge la o altitudine de 2.145 de metri în pasul Urdele.
Se va lucra la deszăpezirea drumului din ambele sensuri: dinspre Rânca și dinspre Obârșia Lotrului.
„De pe data de 2 mai vor începe lucrările de deszăpezire pe tronsonul care este închis. În unele zone nu mai este multă zăpadă“, a precizat Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
Lucrătorii de la Drumuri se așteaptă la o zăpadă de câțiva metri înălțime
Ritmul lucrărilor de deszăpezire va depinde și de condițiile meteorologice. „Nu știm, deocamdată ce strat de zăpadă este în Pasul Urdele. De obicei, acolo este un strat de zăpadă viscolită de câțiva metri de zăpadă. Sunt emise și o serie de avertizări, pentru zilele următoare, de ploi și temperaturi scăzute, astfel că este posibil chiar să ningă în zona de creastă, însă se anunță, ulterior, o încălzire", a mai spus Cristi Tudor.
Unul dintre cele mai vizitate drumuri de munte
Transalpina este cel mai vizitat drum turistic din România, alături de Transfăgărășan. Pornește din localitatea Bengești Ciocadia, din județul Gorj, și ajunge în localitatea Sebeș, din Alba. Transalpina străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Traversează Munții Parâng de la sud la nord.
Mai este denumit și Drumul Regelui, deoarece a fost construit la ordinul Regelul Carol al II-lea.