Au început lucrările de deszăpezire la cel mai înalt drum din România. Când se va putea circula pe întregul tronson
0Lucrările de deszăpezire ale celui mai înalt drum din țară, Transalpina, au început de astăzi. Se estimează că până la finalul acestei luni porțiunea de aproximativ 30 de kilometri, între Rânca și Obârșia Lotrului, care este închisă circulației din cauza zăpezii.
Transalpina ajunge la o înălțime de 2.145 de metri în pasul Urdele, din munții Parâng, depășind Transfăgărășanul, care atinge o altitudine maximă de 2042 metri. O porțiune de drum în lungime de aproximativ 30 de kilometri între Rânca (județul Gorj) și Obârșia Lotrului (Vâlcea) este închisă circulației din cauza acumulărilor mari de zăpadă. Este vorba de traseul unde drumul ajunge la cele mai mari înălțimi. Utilajele lucrătorilor de la Drumurile Naționale au început de astăzi să îndepărteze zăpada pentru ca circulația să fie redeschisă pe întreg tronsonul.
Ritmul lucrărilor de deszăpezire va depinde și de condițiile meteorologice, spun reprezentanții Direcției regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, care anunță că vremea se va înrăutăți spre sfârșitul săptămânii.
„Un alt aspect foarte important este și grohotișul care poate fi9 antrenat de pe versanți în momentul în care începem lucrările de deszăpezire, astfel că trebuie să ne asigurăm că totul se desfășoară în condiții de siguranță“, a spus Cristi Tudor, reprezentantul DRDP Craiova.
Mai este denumit Drumul Regelui
Transalpina este cel mai vizitat drum turistic din România, alături de Transfăgărășan. Pornește din localitatea Bengești Ciocadia, din județul Gorj, și ajunge în localitatea Sebeș, din Alba. Transalpina străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Traversează Munții Parâng de la sud la nord.
De-a lungul șoselei există o serie de obiective turistice: Rânca, stâna Ștefanu sau lacul Oașa. În mai multe zone există pensiuni pentru cazarea turiștilor. Cele mai multe sunt în zona Rânca.
Drumul este o destinație preferată a motocicliștilor, datorită peisajelor spectaculoase și a faptului că drumul șerpuiește printre versanți.
Mai este denumit și Drumul Regelui, deoarece a fost construit la ordinul Regelul Carol al II-lea.