VIDEO Românii care au revoluţionat cercetarea medicală mondială cu un dispozitiv care i-a fermecat pe americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivul inventat de târgovişteni în laboratorul UVT constă într-un microrobot ce a fost construit şi pilotat automat în câmp magnetic
Dispozitivul inventat de târgovişteni în laboratorul UVT constă într-un microrobot ce a fost construit şi pilotat automat în câmp magnetic

Echipa de cercetători de la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, formată din doi profesori şi doi studenţi i-a uimit pe americani. Un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, creat de ei în laborator le-a adus Locul I la cel mai prestigios concurs internaţional de microrobotică, ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), desfăşurat la Seatle, SUA.

Câştigul este cu atât mai mare, cu cât a fost pentru prima dată când o echipă de cercetare din România participă la acest concurs, fiind şi singura din Europa Centrală şi de Est. 

Posibilitate de implementare în medicină

Dispozitivul inventat de târgovişteni în laboratorul UVT constă într-un microrobot ce a fost construit şi pilotat automat în câmp magnetic. Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru şi evoluează într-o arenă cu lungimea de trei milimetri şi lăţimea de doi milimetri. Astfel de dispozitive mai există, însă nu la o scară atât de mică. 

"Proba a constat în introducerea unor componente triunghiulare într-un micro-canal fluidic. Dimensiunile triunghiurilor sunt de 200x350 micrometri. Un număr de 28 astfel de triunghiuri ocupă o suprafaţă mai mică de un milimetru pătrat. Dimensiunea canalului este de numai 0,75 mm. Proba simulează amplasarea de obiecte în canalele sangvine. Mulţumim tuturor celor care ne-au incurajat şi ajutat în aceasta perioadă", ne-a spus Florin Dragomir, şef de lucrări, doctor inginer în cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte (UVT), la Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei.

VIDEO oficial, ICRA 2015

Roboţelul ppoate fi folosit în viitoarele aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

A cui a fost ideea

„Marele merit este al coordonatorului acestei echipe, Ivan Alexandru, care acum este plecat în Franţa. El a fost la o bursă post-doctorală în Hexagon, unde a colaborat cu o echipă. El a şi câştigat cu un astfel de robot, cu echipa respectivă. A avut o idee după ce şi-a încheiat studiile acolo, pe care am pus-o în aplicare aici. Ne-am folosit de relaţia aceasta pe care am avut-o cu institutul din Franţa, anumite lucruri dezvoltându-le într-o sală din acea universitate, care ne-a permis să lucrăm la nivel de micronanometri“, a adăugat Florin Dragomir, şeful de lucrări. 

Invenţia a costat aproape 250.000 de lei, bani veniţi în mare parte din sponsorizări.

CITEŞTE ŞI: 

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Performanţă: locul întâi la un concurs prestigios din Statele Unite pentru studenţii şi profesorii din Târgovişte care au inventat un microrobot

microrobot tgv
microrobot tgv
microrobot tgv
microrobot tgv
microrobot tgv
microrobot tgv
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite