Varza murată în pământ care ajunge în „jumătate de Europă“. Detaliul care i-a alertat pe inspectorii sanitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto C.S.
Foto C.S.

Inspectorii sanitar-veterinari le-au pus gând rău producătorilor de varză murată din zona Slobozia Moară - Lunguleţu, din Dâmboviţa. În cele două localităţi, cunoscute în toată ţara pentru producţiile record de varză, oamenii obişnuiesc să pregătească varză murată în gropi făcute în pământ, ceea nu ar fi tocmai igienic, spune responsabilii cu sănătatea alimentară.

Invocând “tradiţia”, producătorii locali de legume murează varza în gropi săpate în pământ, modalitate care nu poate asigura condiţiile de siguranţă alimentară conform legislatiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor naţionale şi comunitare în vigoare, spun specialiştii. 

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a primit reclamaţii scrise pe această temă, motiv pentru care au început controalele.  

varză murată în gropi

„Pregătesc această varză, conform tradiţiei, în nişte gropi făcute în pământ, cu folie, gropi care nu  sunt supravegheate, gropi lângă care noi, de fiecare dată când am mers, am văzut cum stau câini, circulă şobolani, şoareci şi nu excludem faptul că la ce luptă financiară există între ei acolo, ca unul dintre ei să provoace un al doilea Oneşti, să se supere într-o noapte şi să se ducă să arunce într-una dintre gropi o substanţă toxică şi să ne trezim, Doamne Fereşte, cu ceva probleme din punct de vedere sanitar veterinar”, spune Sandu Tolea, director DSVSA Dâmboviţa. (FOTO, stânga)

Şeful DSV spune că respectivele gropi, în care se murează varză, nu sunt nici legale din punct de vedere al siguranţei elimentare. 

„Nu cred că este gospodărie care să nu aibă în spatele casei o groapă în care să îşi producă varza murată. Nu interzicem producerea verzei murate, aici sunt confuziile făcute de către toţi cunoscătorii care îşi dau cu părerea pe reţelele sociale. Noi vrem ca acest produs să fie făcut în condiţii de siguranţă maximă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Nu este posibil să te încalţi în cizme de cauciuc şi să mergi prin noroi, să intri în acea groapă cu o furcă în mână, să încarci varza în butoaie şi de acolo să o ambalezi. Şi-au cumpărat mulţi maşini de vidat, îşi fabrică etichete sau le dau cei care îşi permit să introsucă această vazră pe flux”, adaugă Tolea.

Agricultorii spun că varza murată produsă de ei în gropile de pământ ajunge în toată România şi în jumătate de Europă şi nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, aşa se produce din moşi-strămoşi şi nimeni nu a păţit nimic. 

„Aici se trăieşte de 100 de ani cu varza asta aşa murată şi mănâncă toată Europa de la gropile noastre, care sunt igienice, cu două, patru rânduri de folii. Folia se schimbă, bazinul nu se spală bine. Ce facem, distrugem ultima sursă de venit din Lunguleţu sau Slobozia Moară? Importăm şi varză murată, nu? Toată lumea de aici bagă varză la murat în condiţiile astea”, spune domnul Marin, un producător local.

Pe de altă parte, temperatura din pământ este constantă, fapt ce permite verzei să reziste acolo şi doi ani, pe când varza murată produsă în butoaiele din plastic trebuie consumată în cel mult trei luni.

„E foarte igienică domne, foarte igienică. Se face groapa, punem trei patru folii de protecţie, saramură cum se face, cu mărar cu tot ce trebuie, să împătureşte, nu intră pământ, absolut nimic. În bazine bate soarele în ele că stau afară, pe timp de iarnă îngheaţă, faţă de groapă care are 8 grade iarna, 8 grade vara. Menţine aceeaşi temperatură. Eu pot să ţin doi ani de zile varza în groapă, pe când ei în bazine trei luni”, spune Ionuţ, un tânăr de 35 de ani care a refuzat să plece în străinătate, preferând să muncească alături de familie în comuna sa.

În zona Lunguleţu sunt autorizate 17 societăţi care comercializează varza murată. Producători mulţi şi cu mare putere sunt şi în Slobozia Moară. 

Pe aceeaşi temă: 

Dezastrul din HoReCa provocat de pandemie îi îngroapă pe agricultorii din Lunguleţu: „Varza noastră se strică pe câmp” 

VIDEO Afaceristul din patria cartofului şi a verzei care a dezinfectat pe cheltuiala sa străzile din comună

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite