Taxă ciudată, de închiriere a sălii, pentru viitorii şoferi: „E la limita legii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La un calcul simplu, cu 60 de examinări săptămânale, Seminarul obţine din acea taxă 2.400 de lei lunar
La un calcul simplu, cu 60 de examinări săptămânale, Seminarul obţine din acea taxă 2.400 de lei lunar

Persoanele care vor să obţină permisul de conducere în Târgovişte trebuie să plătească „o taxă de închiriere a sălii“ de 10 lei, sumă care ajunge la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur“, un liceu din localitate care a oferit în comodat spaţiul pentru susţinerea examenului scris.

Prefectura Dâmboviţa spune că această taxă este la limita legii, mai ales că ea nu a fost aprobată în Consiliul Local Târgovişte, dar că banii se duc la întreţinerea sălii de examinare. Sala de examinare a fost dată în comodat – deci gratuit -  în 2008, de către Seminar, către Prefectura Dâmboviţa. Seminarul aparţine de Primăria Târgovişte din punct de vedere administrativ. Din 2008 şi până astăzi s-au mai mai încheiat două acte adiţionale în care s-ar fi introdus şi această taxă de 10 de lei.

„Noi nu avem sală. Banii ăia sunt necesari pentru întreţinere. Nu face nimeni o afacere din treaba asta. Şi eu, dacă aş avea loc în sediul Prefecturii, aş lua o taxă. Am încercat să cerem alt spaţiu de la Primărie, dar ne-au spus că nu au. Această taxă e la limita legii. Trebuia stabilită prin hotărârea Consiliului Local şi ceva va trebui să facem. Nu putem spune că este ilegală, pentru că totul se desfăşoară la vedere, cu chitanţă“, spune prefectul Antonel Jîjîie.

taxa seminar tgv

Sunt unii candidaţi care susţin că au dat acolo examenul, dar nu au primit chitanţă. „Am plătit acea sumă de 10, care nu ştiu pentru ce este. Nici nu am primit chitanţă pentru banii daţi“, a spus un tânăr care abia a ieşit de la examenul auto.

“Este o taxă de închiriere, aşa scrie pe această chitanţă. Nu ştiu exact la ce sunt folosiţi banii”, ne-a povestit un alt cursant.

taxa seminar tgv

Arhiepiscopia Târgovişte, care păstoreşte Seminarul, spune că nu beneficiază în niciun fel de aceşti bani. „Seminarul Teologic «Sf. Ioan Gură de Aur», pune la dispoziţie un spaţiu adecvat necesar pentru desfăşurarea examenului auto, iar taxa respectivă intră în contul Primăriei Municipiului Târgovişte. Absolut toţi banii se duc acolo către Primăria Târgovişte“, a declarat preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Primăria precizează că Seminarul virează banii strânşi din acea taxă către contul administraţiei publice, însă toţi banii se întorc la Seminar. „Primăria nu a instituit o astfel de taxă. Este un venit pe care îl face Seminarul. Toţi banii se întorc acolo“, a precizat edilul Cristian Stan. Pe de altă parte, edilul mai spune că Prefectura nu i-a cerut niciodată un spaţiu destinat examinării viitorilor şoferi, pentru că ar fi avut de dat, fără niciun leu. „Noi putem oferi oricând un alt spaţiu pentru a se derula acest examen, fără nicio taxă, dar decizia asta nu o putem lua noi“, mai spune primarul.

taxa seminar tgv


La un calcul simplu, cu 60 de examinări săptămânale, Seminarul obţine din acea taxă 2.400 de lei lunar. „Taxa nu este aberantă având în vedere că vorbim de un spaţiu încălzit, iluminat, curăţat, cu camere de luat vedere“, a precizat profesorul Sorin Ion, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite