TÂRGOVIŞTE Zimbrăria Neagră de la Bucşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Zimbrăria Neagră de la Bucşani
Târgovişte: Zimbrăria Neagră de la Bucşani

Singura rezervaţie de acest fel din sudul ţării este situată la 20 de kilometri de Târgovişte, este întinsă pe 162 de hectare iar pe teritoriul ei se află 37 de zimbri.

Rezervaţia de zimbri de la Bucşani, a luat fiinţă în 1983, când au fost aduşi 16 zimbri din rezervaţia de la Haţeg, dar şi câţiva din străinătate. „Scopul aducerii zimbrilor, în această zonă, a fost aclimatizarea animalelor la condiţiile geo-climatice din zona câmpiilor înalte. După 1989, scopul rezervaţiei a fost de înmulţire şi transfer spre parcuri naturale şi grădini zoologice”, a declarat inginer Voicu Dumitru, şeful Ocolului Silvic Bucşani.

Adevărate monumente ale faunei

Cine nu a mai văzut niciodată un zimbru, va fi în mod sigur impresionat de alura impozantă, chiar înfricoşătoare a acestui animal nobil. Zimbrul este cel mai mare animal de uscat de pe continentul european. Un zimbru matur mascul ajunge la o greutate de o tonă iar femela la o jumătate de tonă, la o înalţime de aproape doi metri şi o lungime de până la 2,5 metri.

În momentul de faţă în rezervaţie se află 37 de zimbri, toţi dintre aceştia fiind născuţi în captivitate. Toţi au nume care încep cu RO, de la România, unele dintre ele fiind de-a dreptul amuzante, de exemplu, Robokap, care se ridică la importanţa numelui său, are apucături de vedetă şi uneori devine agresiv. Cel mai mic zimbru are o lună iar cel mai în vârsta animal este o zimbroaică de 22 de ani.

Îngrijirea zimbrilor nu este o muncă uşoară. Nu de puţine ori responsabilii parcului au fost nevoiţi să se ascundă sau să fugă cât îi ţineau picioarele pentru a scăpa de furia vreunui mascul fioros.

Căi de acces

Accesul se face pe DN72, pe drumul care leagă Târgoviştea de Bucureşti, prin Comişani. Distanţa de la Târgovişte până la zimbrărie este de aproximativ 20 de kilometric

Preţuri mici pentru vizitarea rezervaţiei

Pentru a putea admira exemplarele rezervaţiei turistul trebuie să scoată din buzunar numai trei lei, iar dacă cineva doreşte să petreacă mai mult de o zi la zimbrărie este bine de ştiut că în apropiere se găseşte o cabană, clasificată la trei stele, unde cazarea este de asemenea la un preţ mic

Trei rezervaţii în toată ţara

Animalul simbol al românilor a dispărut de pe teritoriul ţării noastre în secolul XIX, datorită vânătorii intensive şi a distrugerii habitatului natural prin tăierea pădurilor. Recolonizarea a început în anii ’50 prin aducerea de animale din Polonia la Haţeg, în judeţul Hunedoara. Ulterior au mai fost create rezervaţii la Dragoş –Vodă în judeţul Neamţ şi la Vama Buzăului în judeţul Braşov.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite