Specialiştii confirmă că ultima decadă a fost cea mai călduroasă din istorie. Care au fost recordurile de temperatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
incalzire globala psmag

Ultimii zece ani au fost cei mai călduroşi din istorie, potrivit măsurătorilor efectuate de trei agenţii globale. Potrivit Nasa, Noaa şi UK Met Office, anul trecut a fost a doua cea mai caldă dintr-un record care datează din 1850.

Ultimii cinci ani au fost cei mai călduroşi dintr-o serie de 170 de ani. Met Office spune că 2020 este probabil să continue această tendinţă de încălzire, potrivit bbc.com

2016 rămâne cel mai cald an înregistrat, când temperaturile au fost sporite de fenomenul meteo El Niño.

Datele înregistrate recent nu par a fi o surpriză pentru specialişti. Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a semnalat la începutul lunii decembrie a anului trecut că anul 2019 a marcat probabil sfârşitul celui mai cald deceniu înregistrat. 2019 a fost cu 1,05 grade peste media înregistrată în perioada 1850-1900.

Anul trecut, două valuri de căldură majore au lovit Europa în iunie şi iulie, cu un nou record naţional de 46 de grade Celsius stabilit în Franţa, pe 28 iunie. 

image

FOTO: bbc.com

Noi recorduri au fost, de asemenea, stabilite în Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg şi în Marea Britanie, de 38.7 de grade.

Cercetătorii spun că emisiile de carbon din activităţile umane sunt principala cauză a creşterii temperaturii susţinute observată în ultimii ani.

Cifrele lansate de agenţiile globale de măsurare a temperaturii sunt şi mai îngrjorătoare. Căldura pătrunde în oceane, la adâncimi mari. 

Met Office prevede că 2020 va fi, de asemenea, foarte fierbinte, temperatura medie globală fiind estimată la 1,1 de grade Celsius peste nivelele preindustriale. Acest lucru sugerează că va fi un an mai cald decât cel care a trecut.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite