Seceta îi forţează pe urşi să migreze înspre sate de câmpie: „Caută mâncare. Ursul suferă de căldură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ursi bucegi

Este panică în două localităţi din Dâmboviţa, situate la câmpie, din cauza apariţiei unor urşi. Autorităţile i-au anunţat pe oameni să fie precauţi, iar specialiştii spun că există o legătură între „plimbările” urşilor în zonele locuite şi seceta instalată de ceva timp în ţară.

Zilele trecute, salvamontiştii din Dâmboviţa au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că fiara şi-a făcut un obicei de a se plimba pe traseele turistice din Munţii Bucegi. 

De data aceasta vorbim de o situaţie cu totul diferită. Localnicii din comunele dâmboviţene Corneşti şi Finta au fost avertizaţi de administraţiile locale să fie precauţi, întrucât ursul a fost zărit foarte aproape de case. 

Primăriile din Corneşti şi Finta îi sfătuiesc pe săteni să-şi ţină animalele domestice închise pe timp de noapte.

„A fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu pui în zona împădurită din satul Frasinu. Aceştia pot ajunge foarte uşor şi în alte zone din comună. Vă rugăm să evitaţi zonele care prezintă un potenţial risc şi să nu traversaţi zone cu vegetaţie abundentă şi fără vizibilitate” a anunţat conducerea Primăriei Corneşti.

De cealaltă parte, Primăria Finta îi îndeamnă pe săteni să nu se pozeze cu animalele. 

„A fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu pui pe raza comunei Finta, zona Finta Veche. Vă recomandăm să evitaţi zona sau să rămâneţi în locuinţe, să păstraţi distanţa faţă de animal, să nu încercaţi să fotografiaţi sau să hrăniţi animalele şi să protejaţi animalele din gospodărie fără să vă expuneţi pericolului”, se arată într-un anunţ al Primăriei Finta.

Seceta îi împinge pe urşi către sate

Ambele localităţi sunt situate la câmpie, departe de zonele montane, ceea ce înseamnă că sunt în căutare de hrană şi de apă, spun vânătorii.

„Caută mâncare, e secetă mare şi nu mai au ce mânca în pădure. Urşii se hrănesc şi cu fructe de pădure şi nu s-au copt, d-asta coboară. Au fost şi în trecut situaţii când urişii veneau către localităţi, pentru că nu mai aveau sursă de hrană. Rezistă cât rezistă cu resursele de grăsime adăugate în perioada de hibernare, dar seceta îi face să iasă mai repede din păduri. Sper ca după Sf. Ilie să plouă şi ursul să urce din nou în munte. El e simbolul forţei în piramida animalelor prădătoare, nu are duşmani naturali în afară de om, nu se teme de nimeni. El îşi ia prada şi pleacă”, spune medicul veterinat Cosmin Mateescu.

Acesta spune că dacă ursul este înfometat, se va intoarce şi va ataca, dacă se întâlneşte cu vreun om.

„Va reveni după un interval de timp, cam după o sptămână. Dacă nu sunt bălţi, vine spre localităţi, pentru că el nu mai are ce să bea acum. E posibil să coboare mai mulţi urşi în periodada aceasta în zonele locuite. Ursul suferă de căldură, stă pe la poalele munţilor, unde este vegetaţie, unde va găsi şi hrană. Este omnivor, mănâncă orice”, mai spune medicul veterinar.

Cosmin Mateescu mai spune că primăriile au posibilitatea de a contracta personal specializat în tranchilizarea animalelor sălbatice, dar, de cele mai multe ori, nu se întâmplă asta. 

Aşa se face că intervenţia autorităţilor are loc prea târziu, când fiara fie ucide animalele domestice, fie atacă oameni. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Avertisment al salvamontiştilor. Familie de urşi observată în zone circulate din arealul Padina-Peştera

O altă comună, vizitată de o ursoaică. Sătenii din Pucheni se baricadează în case

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite